NYE KØER: Det kan bli lange køer i passkontrollen inn i Norge på Gardermoen. Her fra en dag i mars i fjor hvor kraftig snøvær skapte køer for passasjerer som skulle sjekke inn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NYE KØER: Det kan bli lange køer i passkontrollen inn i Norge på Gardermoen. Her fra en dag i mars i fjor hvor kraftig snøvær skapte køer for passasjerer som skulle sjekke inn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Fare for lange passkøer på Gardermoen igjen

Lørdag og søndag bes reisende om å planlegge ekstra god tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag var det opptil to timer kø for å komme gjennom passkontrollen på Gardermoen og inn i Norge. Dårlig bemanning, ferie og mange reisende er årsaken. Selv om køene har vært mindre siden onsdag, kan helgetrafikken bli preget av lange køer igjen.

Avinor ber reisende forberede seg på at det kan være stor pågang i enkelte perioder, og at man derfor bør beregne en ekstra halvtime mellom innsjekking og boarding.

- Alltid køer i en eller annen form

- Hvis det kommer fly med visumpliktige, kan det ta tid å registrere disse, sier seksjonsleder Lars Hegstad i grensekontrollen på flyplassen. Han understreker at tempoet vil variere.

- Køer vil det være gjennom hele sommeren i en eller annen form, sier han.

Tidligere denne uka ble det kjent at politibemanningen på flyplassen er på et minimumsnivå. Totalt er det 175 politistillinger, men med stillinger som står ledige, vikariater som ikke blir forlenget, sykemeldinger, ferie, og permisjoner er det nå 150 hoder i turnusen til flyplasspolitiet.

Ifølge beregninger gjort av politistasjonen på Gardermoens ledelse, har Norges hovedflyplass behov for hele 225 ansatte. Altså 75 flere enn tallet på ansatte i turnus i dag.

Ikke bare lange køer

Tidlig i juni innførte politiet på Oslo Lufthavn Gardermoen strenge restriksjoner på utstedelse av nødpass. Senere fikk de kritikk av justisminister Anders Anundsen (Frp) og fra sure passasjerer som fikk ødelagt ferien sin i passluka. Nå går politiet tilbake på avgjørelsen.

Tidligere denne uka ble det klart at studenter fra Politihøgskolen nå blir sommervikarer på Gardermoen for å demme opp for bemanningssituasjonen. Studentene skal hovedsaklig hjelpe til med å utstede nødpass, slik at alle ressurser kan brukes i passkontrollen for reisende til og fra land utenfor Schengen-land.

Lav bemanning går utover de reisende

Den lave bemanningen har gått utover de reisende, som har vært nødt til å stå i kø i opptil tre timer i vente på passkontroll. Dette gjelder reisende til og fra land utenfor Schengen.

I tillegg har hele familier med behov for nødpass blitt stående igjen på flyplassen mens flyet deres har tatt av, på grunn av stengt politipost. Dette er også på grunn av lav bemanning. Men kanskje vil det bli bedre når politistudentene er på plass på politiposten.

Politidistrikt Øst Romerike har det siste året hatt en stram budsjettsituasjon etter politidistriktet brukte mye penger i 2015 i forbindelse med arbeidet med Lime-saken. Det er derfor ansettelsesstopp og stans i bruk av overtid for de politiansatte på Gardermoen.

(NTB/Dagbladet)