Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fare for liv i ni fylker. Slik rammer ekstreme Tor time for time.

- Ikke oppsøk uværet, sier meteorolog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ekstremværet «Tor» blåser opp i orkansstyrke ute i havet utenfor Shetland tidlig fredag.

Så flytter ekstremværet seg til Norge.

Dersom prognosene slår til kan uværet fredag ettermiddag og kveld bli en fare for liv og verdier i hele ni av landets fylker.

At et ekstremvær rammer et så stort område er sjelden kost, skriver Meteorologisk institutt på sine egne hjemmesider der de melder om potensiell orkanstyrke langs kysten.

Farlige bølger langs kysten - Her til lands kommer det opp i sterk storm fredag kveld i Nord-Hordaland og Trøndelag. Her vil det være vindstyrker på 35-50 meter i sekundet. Natt til lørdag flytter ekstremværet seg nordover, sier meteorolog Steinar Skare til Dagbladet.

Uværet kommer til å herje kysten fra fredag kveld til lørdag morgen. I havet utenfor Hordaland, Rogaland og Sogn og Fjordane vil det være bølger på en gjennomsnittlig høyde på 10-13 meter.

Det kommer også til å bli vindstyrker opp i stormstyrker i Møre og Romsdal. I Rogaland, som får stormen fredag, kommer det også til å bli kraftige vindstyrker, om enn noe svakere enn i Hordaland og Trøndelag, ifølge Met.no.

De skriver at det kan komme opp i full storm i det nordlige Rogaland.

Rammer også innlandet I fylker som Oppland kommer vinden til å komme opp i 35-40 meter i sekundet, ifølge Skare.

Hedmark og Buskerud er også inkludert i ekstremvarselet til Meteorologisk Institutt, og det er ventet at været slår særlig hardt til rundt Mjøsa.

- Med uværet kommer det også til å komme endel byger og regnmengder, men det er vinden som er årsaken til ekstremværsvarselet vårt. Jeg vil anbefale folk om å ikke oppsøke uværet, sier Steinar Skare.

Forbigående temperaturendring Skare sier at regnmengdene blant annet vil dreie seg om en 60 til 80 millimeter nedbør i døgnet i Bergen og Haugesund. Meteorologen legger til at det med stormen kommer til å følge en forbigående temperaturendring.

- I disse stedene kommer det til komme opp i rundt 8 grader mens stormen pågår. Snøgrensa kommer også til å flytte seg betydelig i denne perioden, fortsetter Steinar Skare.

Oslo, Akershus og Vestfold kommer til å gå klar av det verste været, men også her blir det vindstyrker oppimot 25 meter i sekundet.

Også Nord-Norge er utenfor ekstremvarselet til meteorologisk institutt.