Været

Fare for lyn og torden

Mens lyn og torden har inntatt Sør-Norge kan nordlendingene kose seg i sydenvarme.

SØR-NORGE: Tirsdag og torsdag er det fare for lyn og torden i Trøndelag og sørover i landet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
SØR-NORGE: Tirsdag og torsdag er det fare for lyn og torden i Trøndelag og sørover i landet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

- Det er fare for lyn og torden over store deler av Sør-Norge i dag, sier statsmeteorolog Julie Solsvik Vågane til Dagbladet.

Hun forklarer at det foreløpig har vært ganske lite utslag i prognosene.

- Men det er vanskelig å varsle tordenvær på forhånd. Det kan være ganske store lokale forskjeller, forklarer hun.

Tordenfaren gjelder for tirsdag og onsdag, og du kan følge lynobservasjonene direkte på lyn.met.no.

- Tordner i Kristiansand

- Tirsdag morgen og ettermiddag har det tordnet på Sørlandet, men i løpet av dagen vil det spre seg til andre deler av Sør-Norge - fra Trøndelag og sørover, forklarer Solvik Vågane.

Det er ikke sendt ut farevarsel for torden ennå, men det er vanlig at tordenværet utvikler og blir kraftigere seinere på dagen.

UVÆR: Stacy Holley reagerte på det heftige regnværet hjemme i Florida, USA. Da hun skal filme får hun seg en stor overraskelse. Video: Viralhog. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

- Sola varmer opp bakken, og varmen stiger oppover. Og når varmen stiger høyt nok opp, øker faren for lyn og torden, forklarer statsmeteorologen.

- Det har ikke vært noe særlig uvær ennå, men det er typisk at det blir mer lyn og torden utover ettermiddagen, sier hun.

Sommer i Nord

Mandag inntok sommerværet Nord-Norge, og flere steder i de nordligste fylkene krøp temperaturer over 20 grader.

- Ganske mange i nord fikk temperaturer over 20 grader i går. Både i Nordland, Tromsø og Finnmark. Men spesielt Trøndelag hadde ganske mange observasjoner over 20 grader, forklarer Solvik Vågane.

Hele 13 områder i Trøndelag hadde mandag temperaturer over 20 grader, ifølge Meteorologisk institutt.

Aller varmest var det i Frosta, som målte hele 22,4 varmegrader.

20 PLUSS: Her er noen av stedene som fikk over 20 grader mandag. Foto: Meteorologisk institutt.
20 PLUSS: Her er noen av stedene som fikk over 20 grader mandag. Foto: Meteorologisk institutt. Vis mer

- Også i dag er det ganske mye sol og varme luftmasser som ligger over området. Det er ingen byger der oppe, slik som i sør, så de får full effekt av sola, sier statsmeteorologen.

Det ser ut til å bli en varm dag i nord også på onsdag, men allerede utover ettermiddagen er det meldt litt spredt nedbør.

- Også torsdag vil det bli perioder med regn i Nord-Norge, men det ser ut til å holde seg i Nordland. Det er ikke snakk om store mengder, forklarer statsmeteorologen.

TORDEN: Det er ikke alltid like lett å være den kuleste i skateparken og av og til er det best å la være og bade. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av! Vis mer

Må vente til pinse

Blindern i Oslo har fortsatt ikke målt 20 grader i år, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

Det lengste hovedstaden har ventet på 20 grader var i 2005. Da inntraff den nordiske sommerdagen 9. juni.

- I år tyder prognosene på at osloborgerne må vente til pinsen (5. juni journ.anm.) for å smake en nordisk sommerdag, skriver meteorologene på Twitter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer