FARLIGERE.  Forskere frykter at en ny og farligere svineinfluensa kan være i ferd med å utvikle seg. Foto: AP
FARLIGERE. Forskere frykter at en ny og farligere svineinfluensa kan være i ferd med å utvikle seg. Foto: AP Vis mer

Fare for ny og farligere svineinfluensa

- Grunn til å følge med, sier norske forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Det er kinesiske forskere som i siste utgave av tidsskriftet Science skriver at en ny og farligere versjon av viruset H1N1/2009, bedre kjent som svineinfluensa, kan være under utvikling. Det melder forskning.no

Endrer seg Forskerne har nemlig oppdaget at viruset har smittet fra mennesker tilbake til griser. Og regelmessige prøver tatt ved et slakteri i Hong Kong viser at viruset har endret seg og kan fortsette å endre seg slik at det blir farligere for mennesker

Forskerne oppdaget i oktober i fjor at svineinfluensaviruset hadde smittet tilbake fra mennesker til griser og i januar oppdaget de at viruset hadde endret seg gjennom såkalt reassortering.

Det betyr at arvestoff fra to eller flere virus blander seg sammen og blir til et nytt virus, og det er dette som har skjedd med viruset på slakteriet i Hong Kong.

Farligere Mennesker er ikke immune mot slike virus, og de kan derfor spre seg raskt og bli til en ny pandemi.

Fjorårets pandemi oppsto som en konsekvens av en slik prosess, viruset var en blanding av amerikansk, europeisk og asiatisk svineinfluensa, i tillegg til fugleinfluensa og influensa hos mennesker.

De kinesiske forskerne skriver at selv om svineinfluensaviruset fra 2009 nå er under kontroll, kan reassorteringen fortsette og slik føre til at viruset blir farligere for mennesker. Forskerne mener derfor at det er viktig at de nye virusversjonene nå blir godt kartlagt.
  Følger med - Vi er obs på dette, og følger med på hva som skjer. Det er nemlig alltid en mulighet for at slike virus kan komme til Norge, forteller Anna Germundsson ved Veterinærinstituttet til Dagbladet.

Så langt har ikke det nye viruset som har utviklet seg i Hong Kong smittet fra gris til mennesker, men Germundsson utelukker ikke at dette kan skje.

- Man kan se for seg en situasjon der det utvikler seg en farligere versjon av svineinfluensaviruset i Hong Kong og at dette vil smitte mennesker der, som så tar det med seg til Norge, sier hun.

På verdensbasis har over 15000 mennesker dødd som følge av svineinfluensa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer