Fare for nye orkaner mot USA

Amerikanske værforskere med dårlig nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På mandag sendte orkanen Katrina tre delstater ut i en katastrofe som blir verre for hver dag. Nå advarer klimaforskere mot at en ny verstingstorm kan være i emning.

- Vi kommer desverre med dårlige nyheter når vi forutser en unormalt sterk aktivitet for september og oktober, sier orkanekspert William Gray ved Colorado State-universitetet til nyhetsbyrået Reuters.


Gray og hans kolleger mener det er 43 prosent sannsynlighet for at en orkan med vindstyrke over 177 kilometer i timen vil slå inn et eller annet sted langs den amerikanske kysten i løpet av måneden.

Sjansen for en tilsvarende sterk orkan i oktober er 15 prosent. Resultatene er hentet fra forskernes månedlige orkanmelding, som ble publisert i dag.

Høysesong

Orkansesongen i Atlanterhavet varer fra 1. juni til 30. november. Lenge før Katrina slo til, hadde 2005 seilt opp som en av de mest aktive orkansesongene i USA siden registreringen startet i 1851.

Orkanekspertene ved Colorado State-universitetet har tidligere spådd hele 20 tropiske stormer i løpet av hele sesongen. Av disse kunne ti vokse til orkan, og seks til stor-orkan.

I dag sier forskerne at de holder fast ved estimatene sine, melder Reuters.

BULDRENDE ORKAN: Bildet viser Katrina da hun var på vei inn mot Gulfkysten. Foto: SCANPIX/AP
BULDRENDE ORKAN: Bildet viser Katrina da hun var på vei inn mot Gulfkysten. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Så langt denne sesongen har det vært tolv navngitte stormer, fire orkaner og tre stor-orkaner. Det er langt mer enn vanlig i løpet av en hel orkansesong. Årsaken er trolig at havmassene er varmere enn vanlig, noe ekspertene regner med er en periode som vil vare i noen tiår.

- Den ekstremt aktive sesongen vi har sett så langt, er langt fra over, sier Garys kollega og klimaekspert Philip Klotzbach.

September er vanligvis den måneden i året med størst orkanaktivitet. Og sesongens 13. storm - Maria - har allerede tatt form ute i Atlanteren, men den vil neppe nå land noe sted, melder USAs nasjonale orkansenter i Miami.