Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fare for omfattende buss-streik

Torsdag kan 1.500 bussjåfører være i streik.

 BLIR RAMMET: Streiken vil kunne lamme busstrafikken på Oslo lufthavn Gardermoen. Foto: © Mimsy Møller / Samfoto
BLIR RAMMET: Streiken vil kunne lamme busstrafikken på Oslo lufthavn Gardermoen. Foto: © Mimsy Møller / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meklingen for mer enn 12.000 fagorganiserte bussjåfører starter tirsdag. Bussoppgjøret omfatter fire fagforbund og de to arbeidsgiverorganisasjonene Spekter og NHO transport.

Streiken vil kunne lamme busstrafikken på Oslo lufthavn Gardermoen og i Trondheim sentrum.

Yrkestrafikkforbundet, Norges Transportabeiderforbund, YS Spekter og LO stat har samordnet streikeuttaket i oppgjøret som omfatter mer enn 90 prosent av norske bussjåfører.

Kommersielle ruter Passasjertrafikken på Oslo lufthavn Gardermoen og shuttletrafikken til hotellene vil stoppe opp dersom det blir streik. I tillegg vil all rutekjøring i Trondheim sentrum stanse opp.

Det samme gjelder Kystbussen fra Kristiansand - Haugesund - Stavanger-Bergen og rutene til Norgesbuss på Østlandet bli rammet. Det samme gjelder rutene til Unibuss Ekspress.

Opptrappingsavtale Partene står langt fra hverandre og fra arbeidstakersiden beskyldes NHO Transport og Spekter for å gå fra tidligere avtaler.

- Arbeidsgiverne løper fra enigheten vi har hatt siden 2007 om at bussjåførene skal ha en lønn på linje med industrien, uttalte 2. nestleder i Transportarbeiderforbundet, Dag-Einar Sivertsen da streikeuttaket ble kjent fredag.

Den felles forhandlingslederen for sjåførene, Linda Jæger, argumenterte for at sjåførene utsettes for knallharde rutetider med få pauser.

- Sjåførene må få tid nok til å gå på toalettet og strekke på beina etter mange timer i stolen, sier hun.

Ikke mer til sjåførene Administrerende direktør Jon H. Stordrange i NHO transport, sier de ikke kan gi bussjåførene mer enn andre grupper.

- Vi har tilbudt våre motparter det samme oppgjøret som andre har fått, og som andre grupper har akseptert. Vi har ingen grunn til å gå høyere med bussjåførene enn det andre grupper har fått så langt i årets oppgjør, sier Stordrange til NTB.

Han beklager utsiktene til en streik som lammer busstrafikken i Trondheim og som i første omgang går ut over kommersielle ruter.

- Vi er opptatt av å unngå en konflikt. En buss-streik går ut over tredjeperson i form av passasjerer som skal på jobb, studier eller på skole, sier han.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart