Fare for solstormer

Farlige solstormer kan oppstå på jorda i dag og i morgen og føre til at satellitter blir satt ut av drift og at elektrisitetsforsyningen blir rammet. Men for mennesker er ikke solstormene farlige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis solstormene kommer inn i rett forhold til jordens magnetfelt, kan vi i stedet glede oss over å se kraftig nordlys over alt i Sør-Norge der det er klarvær, og så langt sør som til Sør-Tyskland.

Dr. stipendiat Knut Jørgen Røed Ødegaard ved Astrofysisk institutt ved Universitetet i Oslo sier til NTB at en ekstremt stor solfekk på solskiven onsdag og torsdag sendte to gigantiske skyer av gass med en temperatur på rundt 3 millioner grader mot jorden. Vi vil ikke merke noen temperaturøkning på jorden på grunn av dette.

De såkalte solstormer som kan oppstå som følge av dette solfenomenet er kjempekraftige magnetfelt som kan indusere kraftig elektrisitet som kan sette satellitter og lange høyspentledninger ut av drift. Sist det var et så kraftig magnetutbrudd fra solen var i 1989 og da mistet mange millioner mennesker i Canada strømmen i et halvt døgn og flere satellitter tok skade. I Norge har vi ikke så lange høyspentledninger at faren for strømbrudd på grunn av solstormer er spesielt stor. Finland er mer utsatt, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard.

(NTB)