Fare for stengte skoler

Streikene kan bli kraftig trappet opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I natt ble det avverget streik i flere industribedrifter da Handel og Kontor og NHO ble enige etter mekling på tre timers overtid.

- Vi oppnådde et veldig bra resultat for de lavest lønte. Minstelønnssatsene ble økt med 10-13 kroner per time, som utgjør mellom 19.000 og 27.000 på årsbasis. Det generelle tillegget ble på 1 krone per time, sier forbundsleder Sture Arntzen til NTB.

Med de pågående streikene i hotell- og restaurantnæringen, blant transportarbeiderne, i trykkeri- og reprobransjen og blant journalistene, berøres folk flest allerede i forhold til tomme matbutikker og avisløse stativer.

Og nå kan streikene altså bre seg til offentlig sektor. Ifølge Dagsavisen er det sterk uenighet mellom de ansattes organisasjoner og arbeidsgivere. Meklingsfristen går ut 27. mai på flere områder.

Kan bli lærerstreik

Blant de som kan rammes sterkest er studenter og elever. Hvis lærerne går ut i streik står flere i fare for å miste undervisning, eksamen og sensur.

- En streik i mai og juni har kun en taper, og det er studentene, sier Trond Enger i Norsk Studentunion (NSU) i en pressemelding.

NSU frykter at en eventuell streik kan føre til store økonomiske tap for studenter, som er avhengig av studieprogresjon for å ikke miste stipendet fra Lånekassen.

Halvparten av alle ansatte ved Universitetet i Oslo står i fare for å bli tatt ut i streik.

Elever i grunnskolen kan ifølge Dagsavisen måtte ta seg en ekstra ferie om Utdanningsgruppenes hovedorganisasjon (UHO) og Kommunenens Sentralforbund (KS) ikke blir enige om hvordan overføringer av lærere til det kommunale lønnssystemet skal foregå.

Tidligere denne uken gikk 15 000 lærere i tog gjenom Oslo for å markere sin motstand mot KS.

«KS vil rasere lærernes avtaler», «KS vil rane oss for lønn» og «Vi slåss for likelønn og lønnsutvikling» lød noen av parolene blant de protesterende lærerne.

Treghet i det offentlige

Om YS Stat og LO Stat ikke blir enige med staten, kan kravene fra statens innkrevningssentral utebli. Blir det streik behøver du ikke tenke på regninger fra den kanten med det første.

I tillegg vil flere av landets trygdekontorer få redusert bemanning, og behandlingstiden for asylsøknadene forsinkes hos Utlendingsdirektoratet om det blir streik etter 27. mai.

For dem som er avhengig av ferje, hurtigruter og godstrafikk kan tilbudet svekkes over hele landet om maskinistene tas ut i streik.

<B>KONSEKVENSER:</B> Tomme hyller i matbutikkene er foreløpig en av konsekvensene etter streikevirksomheten.