Fare for streik i Braathens

Det er fare for streik i Braathens fra i morgen tidlig. Bakkemannskapene er i mekling, og partene skal stå langt fra hverandre. 13000 flypassasjer kan rammes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meklingsfristen går ut ved midnatt. Europeiske flygeledere har også varslet aksjoner.

Informasjonskonsulent Ørjan Heradstveit i Braathens sier til Dagbladet at selskapet daglig flyr 10000- 13000 passasjer. Både rute- og chartertrafikken vil eventuelt bli rammet. Det betyr at alle fly i selskapet vil stå på bakken så lenge en mulig streik vil vare.

Pappaperm

Meklingen skulle opprinnelig vært avsluttet 16. mai, men ble utsatt. Stridsspørsmålene i meklingen er flere, blant annet lønn, rettigheter til deltidsansatte og lønn under såkalt pappapermisjon.

- Streikefaren er overhengende, sa forhandlingsleder i Handel og Kontor, Egil C. Bøckmann, til NRK i går kveld.

Fra annet hold får imidlertid Dagbladet opplyst at sjøl om partene ett døgn før fristens utløp står langt fra hverandre, er det fortsatt optimisme på begge sider av forhandlingsbordet. Likevel anbefales ombooking til buss, tog eller et annet flyselskap.

I morgen kan under alle omstendigheter bli en trasig dag for flypassasjerer både i Norge og utlandet, ifølge Aftenpostens nettutgave. Bakgrunnen er at flygelederne i Frankrike, Italia, Portugal og Hellas vil streike i protest mot et EU-forslag om å gjøre europeisk luftrom til ett luftrom, uavhengig av landegrenser.

Kaos

Dette vil gi flyselskapene mulighet til å fly den korteste ruta og minske trafikkorkene i europeisk lufttrafikk. Flygelederne frykter for arbeidsplassene sine. En streik vil føre til forsinkelser, kanselleringer og kaos.

Selv om det ikke blir streik blant Braathens-ansatte, kan forsinkelser i utlandet også fort forplante seg til innenlandstrafikk i Norge.