Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fare for sykepleierstreik

Fra tirsdag kan 221 sykepleiere bli tatt ut i streik dersom morgendagens forhandlinger ikke fører fram. - Det ser vanskelig ut, sier lederen for sykepleierne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før meklingsinnspurten starter i morgen, mener både sykepleierne og arbeidsgiverne at det er stor avstand mellom partene.

Riksmeklingsmannen har frist fram til midnatt natt til tirsdag, for å finne en løsning på konflikten mellom Norsk Sykepleierforbund og arbeidsgiverforeningen NAVO.

- Det ser veldig vanskelig ut og jeg er ikke spesielt optimistisk, sier leder for Sykepleierforbundet Bente G. Slaatten, til NTB.

- Vi står foran en fryktelig krevende mekling, sier direktør i NAVO Lars Haukaas.

Munnkurv

Begge parter er ytterst forsiktig med å gå konkret inn på krav og tilbud som ligger i bunnen for meklingen. Partene har gjensidig gitt hverandre munnkurv, det er bare riksmeklingsmannen som kan uttale seg om forhandlingene.

Det lyktes ikke NTB søndag ettermiddag å komme i kontakt med Reidar Webster.

Nå forbereder både sykepleierne og arbeidsgiversiden seg på harde tak i den forestående meklingen. Ingen av dem vil spå om muligheten for å nå fram til enighet.

Stor avstand

Sykepleierne krever å få en tariffavtale som innebærer samme lønn for alle sykepleiere etter at staten fra årsskiftet overtok landets sykehus. Sykepleierne mener lønnsnivået for statlige sykepleiere må legges til grunn, noe som vil medføre lønnsøkning for de fleste sykepleierne. Kravet er beregnet å koste 400 millioner kroner.

Arbeidsgiversiden har til nå avvist kravet med henvisning til at den statlige overtakelsen av sykehusene ikke skal innebære et ekstra lønnsoppgjør for sykepleierne. NAVO har inngått avtale med 36 av de 37 fagforeningene som er berørt av den statlige overtakelsen av sykehusene, bare sykepleierne har nektet å inngå slik avtale.

NAVO ønsker på vegne av arbeidsgiversiden å videreføre de tre sykepleieravtalene med Kommunenes Sentralforbund, Oslo kommune og staten. Sykepleierne på sin side har til nå avvist NAVOs standpunkt.

Forberedt

Sykepleierforbundet har arbeidet intenst for å klargjøre medlemmene, uansett utfall av meklingen. Forbundsleder Bente G. Slaatten er ikke i tvil om at hun har medlemmene bak seg i kravet om lik lønn for alle sykepleierne.

- Medlemmene er veldig klare på hva de vil og støtter ledelsen, sier Slaatten.

Forbundet har de siste dagene drillet streikeledere og tillitsvalgte på hvordan en eventuell streik skal håndteres og hvordan søknader om dispensasjon fra streiken skal behandles. Helsetilsyn og fylkesleger er også varslet.

En streik vil i første omgang omfatte 221 av forbundets medlemmer i åtte byer i alle landets fem helseregionene. Den vil innebære streik blant sykepleiere, spesialsykepleiere, sykepleiere i ledende stillinger og konsulenter, i Tromsø, Ålesund, Sandnes, Stavanger, Porsgrunn, Skien, Elverum og Hamar.

I første omgang er det poliklinisk virksomhet og dagkirurgi som blir rammet av en streik, men Sykepleierforbundet har varslet opptrapping av streiken slik at flere sektorer etter hvert vil bli berørt. Samtidig ønsker forbundet å unngå tvunget lønnsnemnd.

- Vi står en god del fra hverandre. Vi må være innstilt på å bruke meklingstiden og gå gjennom harde tak dersom vi skal komme fram til enighet, sier nestleder i Sykepleierforbundet, Erik Bårdseng.

(NTB)

Hele Norges coronakart