TOMT PÅ PERROMGEN?  Utviklingen hos Riksmekleren utover onsdag kveld om lokførernes pensjonskrav vil avgjøre om det blir streik eller vanlig trafikk på strekningene Halden - Lillehammer - Oslo torsdag. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen, NTB Scanpix.
TOMT PÅ PERROMGEN? Utviklingen hos Riksmekleren utover onsdag kveld om lokførernes pensjonskrav vil avgjøre om det blir streik eller vanlig trafikk på strekningene Halden - Lillehammer - Oslo torsdag. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen, NTB Scanpix.Vis mer

Fare for togstreik i morgen - ingen buss for tog

Lokførerkonflikt om pensjon må løses før midnatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norsk jernbanetrafikk blir rammet av streik for første gang siden 1998 dersom Riksmekleren ikke greier å mekle fram en pensjonsavtale for lokomotivførerne innen midnatt natt til torsdag.

Uten en løsning på konflikten stopper all togtrafikk fra klokka 06 torsdag på to av de travleste jobbpendlerstrekningene - mellom Halden og Oslo og mellom Lillehammer og Oslo.

NSB kommer ikke til å sette inn buss for tog dersom det blir streik, og heller ikke refundere taxiregninger eller andre ekstrautgifter for kunder som får problemer med å komme seg på jobb.

Begge strekningene har mer enn 5000 reisende daglig på hverdager.

Arbeidslivets regler
- Slik er arbeidslivets regler ved en streik, som vi selvsagt håper det ikke blir noe av, sier kommunikasjonsrådgiver Håkon Myhre i NSB til Dagbladet.

To tog går fra Halden før klokka 06 torsdag morgen, og de vil eventuelt stanse på det varslede tidspunktet dersom det blir streik.

- Hvordan skal togpendlere forholde seg torsdag morgen hvis ikke situasjonen er avklart i kveld ?

- Da er det best å gå inn her på nsb.no og sjekke rutetider for den aktuelle strekningen, sier kommunikasjonsrådgiver Håkon Myhre.

Dersom det ikke blir enighet om lokførernes pensjonsgrunnlag, vil i første omgang 19 lokførere i Oslo, Lillestrøm Hamar, Moss og Halden bli ut i streik fra torsdag.

Grunnlaget for pensjon
Norsk Lokomotivmannsforbund/LO og NSB/Spekter kom sammen hos Riksmekleren klokka 10 i dag.

Uenigheten skyldes kravet om hvilket grunnlag som lokomotivførere skal få pensjon av. NLF vil at all inntekt skal være pensjonsgivende.

— Det er alvorlig å være hos Riksmekleren, men vi har tro på en løsning innen midnatt, sier NLFs kommunikasjonsrådgiver Kristian Brustad til NTB.

En stor del av lønnen til lokførerne er variable tillegg. Rundt 10 prosent av lønnen er ikke pensjonsgivende, fordi tillegg ikke gir full pensjon.

Over 1500 medlemmer
Skjevheten gjør at en lokomotivfører mister flere hundre tusen i pensjon, mener NLF, som har 1595 medlemmer.

Pensjonsgrunnlaget var også et tema i fjorårets lønnsoppgjør mellom partene. Også dette oppgjøret havnet hos Riksmekleren, som meklet fram en løsning fem timer på overtid, skriver NTB.

En eventuell opptrapping av en streik vil vanligvis først bli satt i verk etter fire dager, og ikke berøre togtrafikken ytterligere før over pinse.

Pinsestengt
Helt uavhengig av en streikesituasjon, skal Jernbaneverket gjøre utbedringsarbeider i pinsehelgen på Jærbanen, i Asker og Bærum og rundt Lillestrøm.

Her kan du lese
hvordan det påvirker togtrafikken lokalt.