Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fare for togstreik til uka

Mandag starter meklingen i tariffoppgjøret for NSB-ansatte. Dersom partene ikke blir enige, går i første omgang 48 ansatte ut i streik fra tirsdag morgen.

KAN ENDE MED STREIK: Mandag starter meklingen i tariffoppgjøret for NSB-ansatte. Dersom partene ikke blir enige, går i første omgang 48 ansatte ut i streik fra tirsdag morgen. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix
KAN ENDE MED STREIK: Mandag starter meklingen i tariffoppgjøret for NSB-ansatte. Dersom partene ikke blir enige, går i første omgang 48 ansatte ut i streik fra tirsdag morgen. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stridens kjerne dreier seg om hvor mange som skal jobbe om bord i togene, og hvor mye opplæring de skal ha, skriver Fri Fagbevegelse.

- Vi kan ikke fire på krav som gjelder bemanning og opplæring av ombordpersonell i toget, sier forbundsleder Jane B. Sætre i Norsk Jernbaneforbund (NJF).

Meklingsfristen er ved midnatt mandag kveld, og i første omgang tas 48 NJF-medlemmer ut i streik tirsdag morgen. Trolig betyr det innstilte tog, siden togene ikke kan kjøre uten konduktørene som er ombordansvarlige.

Opplæring av ombordpersonell i togene og bemanningen om bord er i dag regulert av en egen forskrift, men på sikt vil denne forskriften bli erstattet av nye EU-regler. Da får togoperatørene større frihet til å bestemme hvordan regelverket skal oppfylles - men innenfor de gitte rammene.

NJF frykter NSB vil fire på kravene for å spare penger og ønsker derfor å få bestemmelsene inn i tariffavtalen.

- Med flere aktører i bransjen, kan vi ikke akseptere at dette blir konkurransefaktorer som skal kunne skille det ene selskapet fra det andre i et anbudsregime, sier Sætre.

Hele Norges coronakart