LØP OG KJØP: Erfaringen tilsier at hyllene tømmes fort om bryggerinæringen streiker fra mandag. Foto: Nina Hansen
LØP OG KJØP: Erfaringen tilsier at hyllene tømmes fort om bryggerinæringen streiker fra mandag. Foto: Nina HansenVis mer

Fare for tomme ølhyller

Butikkene kan tømmes for øl og brus i løpet av dager. LO-NHO-meklingen i helgen gir svaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): LO og NHO sitter i mekling hos riksmekleren gjennom helga. Om det ikke blir en løsning innen mandag, er streiken et faktum.

- Jeg har et visst håp om at det ikke blir streik, men det er opp til meklingen nå, sier Petter Nome i interesseorganisasjonen Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Det norske markedet for øl og mineralvann er svært sårbart. Vi er glade i norske varer, og drikker lite importøl.

- Hvis det skulle bli en konflikt, vil øl og mineralvann stoppe totalt. Brus og mineralvannbransjen dekker 95 prosent av markedet. Andelen import er forsvinnende liten. Det vil bli tomt i løpet av noen dager, sier Carl E. Rønneberg, direktør i NHO mat og drikke til Dagbladet.

Småpenger
Cirka 1500 av medlemmene i Norsk nærings og nytelsesmiddelarbeiderforbund står på lista over dem som skal tas ut i streik. I tillegg vil noe verftsindustri, byggbransjen, transport og tekniske funksjonærer bli tatt ut i streik.

- Alle håper på en løsning, men om det er mulig er opp til riksmekleren nå, sier Jan-Egil Pedersen, forbundsleder i Norsk nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund til Dagbladet.

Han forteller at de som er glade i øl og mineralvann vil merke streiken fort. All utkjøring stopper mandag om ikke partene blir enige innen midnatt søndag.

Striden står om øre. NHO vil i prinsippet har kroner 0 i generelt tillegg, mens LO gjerne vil se krona. Det later til at NHO nå har gått med på 50 øre.

Fort tomt Riksmekler Kari Gjesteby startet mekling mellom LO, YS og NHO lørdag klokka 15. Om det ikke blir enighet i løpet av helga, er det varslet streik for 15 500 LO-medlemmer fra mandag. Den vanlige mannen i gata vil best merke det ved at butikkhyllene kan bli tømt for øl og mineralvann i løpet av dager.

- Vi har sett hvordan forbrukerne reagerer i sånne situasjoner, det går fort tomt i butikkene. Hvis det blir en løsning i morgen kveld er ikke dette et problem, men om det blir streik, vet vi ikke hvor lenge den vil vare, sier Pedersen.

Sist vi uffet oss over tomme butikkhyller var det Dagros som hadde melket for dårlig, og vi hadde ikke smør til maten. Nå er helgefylla i fare.

Rønneberg i NHO kan ikke uttale seg om hvordan lørdagens megling har gått. Men han sier en eventuell konflikt vil stoppe øl og mineralvann i Norge totalt.

Usikkert hvor lenge varer
- Det blir ikke konkurransevridning innen mineralvannsektoren, fordi importandelen er så liten, sier Rønneberg.

Streiken kan altså bli langvarig.

For ni år siden, i 2004, gikk 2000 bryggeriarbeidere til streik. Hovedstriden sto om innleie av arbeidskraft. Den gangen var streiken over etter tre dager, før den fikk særlige konsekvenser.

Om det blir en rask løsning på konflikten, er det likevel usikkert om butikkhyllene rekker å fylles opp innen neste helg.