Fare for tomme pumper

All bensin- og dieselproduksjon i Norge vil ventelig opphøre etter at oljestreiken ble trappet opp i natt. Om kort tid vil produksjonsstansen ramme all tilførsel av drivstoff til forbrukerne, ifølge PRIFO.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Privatansattes fellesorganisasjon (PRIFO) og Oljeindustriens Landsforening (OLF) kom ikke til enighet, til tross for kontakt både søndag og mandag. Dermed ble 45 ansatte ved kaianlegget på Statoil Mongstad ble tatt ut i streik fra midnatt. Det fører til at skipstrafikken til Statoil Mongstad stopper opp.

Siden 29. august har 96 ansatte ved Esso-raffineriet på Slagentangen og 36 ansatte i Borealis vært i streik.

PRIFO og Norsk Olje- og Petrokjemisk Fagforbund (NOFU) organiserer 1000 ansatte i blant annet Esso, Borealis og Statoil. Opptrappingen av konflikten vil kunne føre til milliardtap for staten. Europas nest største oljehavn stenges, mens oljeeksporten fra Hydros oljeplattform Troll B og C stanser umiddelbart.

Holdt for narr

Tankskip vil heretter ikke kunne legge til kai på Mongstad, men må omdirigeres til Rotterdam eller andre havner i Europa mens streiken pågår.

- Kontakten med motparten førte ikke til noe som helst. Vi hadde grunn til å tro at OLF ville komme oss i møte, men det viste seg at de likevel ikke var villig til å forhandle. Dermed er situasjonen nøyaktig den samme som før helgen, sier forhandlingssjef Kjetil Edvardsen i PRIFO. Han føler seg holdt for narr etter nedturen.

Ifølge informasjonssjef Else Kathrine Nesmoen i Statoil vil ikke streiken skape umiddelbare problemer for tilførselen av drivstoff og fyringsolje.

OLF har tilbudt YS-forbundet PRIFO samme avtale som LO-tilknyttede NOPEF, og legger vekt på at det skal være like lønns- og arbeidsvilkår for ansatte i samme bedrift, uavhengig av organisasjonstilknytning. PRIFO har krevd mer, ifølge OLF.

Trappes opp

- Det er vanskelig å forholde seg til en motpart som ikke vil forhandle med YS, og som dermed ikke tar tariffoppgjøret på alvor. Det tvinger oss til å ta i bruk det sterkeste virkemidlet vi har, noe vi finner svært beklagelig. Det er vanskelig å forstå at dette kan tjene medlemsbedriftene i oljeindustrien. Med mer ansvarlige holdninger hos forhandlerne på arbeidsgiversiden kunne hele konflikten trolig vært unngått, sier Edvardsen i en pressemelding.

Streiken vil trappes ytterligere opp førstkommende mandag. Da vil merkantile funksjonærer fra NOFU stå for tur.

- Vi har tilbudt PRIFO en avtale tilsvarende den som vi har forpliktet oss til med NOPEF. Likhet i avtalene er nødvendig, og vi vektlegger en samordnet løsning for partene. Dette er viktig for å sikre like lønns- og arbeidsvilkår for ansatte i samme bedrift, uavhengig av organisasjonstilknytning, sier OLFs forhandlingsleder Håvard Hauan.

(NTB)