Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fare for total nedsmelting og Kinasyndrom

Bare Tsjernobyl-ulykken er verre enn Fukushima-ulykken.

REAKTOREN KAN SMELTE: Michio Kaku forklarer hva som har skjedd og hva som kan skje med reaktoren i Japan.  EPA/JORGE ZAPATA
REAKTOREN KAN SMELTE: Michio Kaku forklarer hva som har skjedd og hva som kan skje med reaktoren i Japan. EPA/JORGE ZAPATA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Den kjente professoren i fysikk, Michio Kaku, tror Fukushima-reaktoren står foran et Kinasyndrom.

- Reaktorulykken i Japan er allerede historiens nest verste kjernekraftulykke — etter Tsjernobyl, skriver han i en artikkel på sin egen blogg

Dobbelt knyttneveslag Han beskriver situasjonen som veldig ustabil og mener at status akkurat nå, er som følger:

- Reaktoren ble truffet av et dobbelt knyttneveslag. Først jordskjelvet som slo ut kraftforsyningen og deretter tsunamien som fikk generatorene for reservestrøm til å svikte. Dermed var reaktoren hjelpeløs. Skriver han.


Kaku mener at reaktorulykken, er ulykken som aldri skulle skje — i følge ingeniørene som har konstruert reaktoren.

Flate batteri - Bare batteristrøm var tilgjengelig i rundt åtte timer. Da batteriene tok slutt, døde pumpene som skal sørge for sirkulasjon av kjølevann til atomkjernen i reaktoren. Temperaturen steg sammen med trykket. Om en reaktorkjerne blir eksponert uten omsluttende vann, kan temperaturen stige til 2760 grader celsius, hvor uran smelter og fører til Kinasyndrom.  

Kaku beskriver at det tar fra 30 minutter til flere timer før en eksponert reaktorkjerne smelter.

Han mener at en dampeksplosjon kan være nok til å skade reaktoren og dens innhold.

- Det ble gjort forsøk på å hente inn 14 reservegeneratorer. Ulykken kunne vært forhindret om disse hadde greid å skape nok kraft til å kjøre reservepumper som hadde sørget for kjølevann til atomkjernen. Med et trykk 50 prosent over normalen inne i reaktoren ble det satt i gang forsøk på ventilering. Strålenivået klatret til over 1000 ganger normalen inne i reaktorbygningen. Det som skjedde videre var at hydrogengass ble dannet inne i bygningen rundt reaktoren.

- Plutselig brøt helvete løs
Damp og hydrogengass eksploderte og rev i stykker bygningen til bare skjelettet sto igjen. Reaktorkjernen som inneholder de glovarme uranstavene kom seg intakte gjennom eksplosjonen, skriver han før han danner et skriftlig bilde av situasjonen:

- Se for deg en bil som ruller av gårde uten bremser. Så ser du for deg at radiatoren eksploderer. Det er situasjonen akkurat nå. Reaktoren er stabil, men det hele er en illusjon. Den balanserer på en knivsegg. Det er mye som nå kan få den til å smelte. Et ødelagt rør, et nytt jordskjelv eller vanntap med mer.

OVERSIKTSKART: Reaktorene, episenteret og evakueringssonene. Grafikk: Erik Hattrem/Dagbladet
OVERSIKTSKART: Reaktorene, episenteret og evakueringssonene. Grafikk: Erik Hattrem/Dagbladet Vis mer
FUKUSHIMA: Slik er reaktor og kraftverk bygget opp. Klikk på bilde for større versjon. Grafikk: Erik Hattrem/Dagbladet
FUKUSHIMA: Slik er reaktor og kraftverk bygget opp. Klikk på bilde for større versjon. Grafikk: Erik Hattrem/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media