Forsvarssjefer etter lynoffensiv:

Fare på ferde for Russland

Nåværende forsvarssjef Eirik Kristoffersen og tidligere forsvarssjef Sverre Diesen spør seg om russernes moral er i ferd med å bryte sammen – noe sistnevnte mener at kan medføre spektakulære konsekvenser.

- UMULIG Å FINNE VEIEN UT: Forsker, pensjonert general og tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener at Russland-president Vladimir Putin maler seg inn i et hjørne som det blir umulig å finne veien ut av. Foto: Pavel Golovkin / AFP / NTB
- UMULIG Å FINNE VEIEN UT: Forsker, pensjonert general og tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener at Russland-president Vladimir Putin maler seg inn i et hjørne som det blir umulig å finne veien ut av. Foto: Pavel Golovkin / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen og tidligere forsvarssjef Sverre Diesen lar seg forbløffe av Ukrainas gjenerobring av store landområder som følge av den lynraske offensiven i Kharkiv-regionen.

Nå mener Kristoffersen at de russiske styrkenes kampvilje kan kollapse, mens Diesen spør seg om stridsmoralen og disiplinen på russisk side er i ferd med å bryte sammen – noe som i så fall kan få spektakulære konsekvenser for den videre utviklingen i krigen.

UKRAINA: Ukrainas storoffensiv i Kharkiv sender russiske soldater på flukt - her får russerne store problemer i Balaklija. Video: Telegram / Twitter Vis mer

- Framrykkingen til Ukraina viser igjen hvor viktig krigen er for Ukraina og den imponerende forsvarsviljen det ukrainske folket står for. De ukrainske styrkene klarer å mobilisere og ta tilbake store okkuperte områder fra en militærmakt som i utgangspunktet skulle være sterkere enn den ukrainske, sier Kristoffersen til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Nå må vi følge med på hva den russiske responsen blir. Jeg mener fortsatt at vi må være forberedt på at krigen kan bli langvarig. Likevel, hvis de russiske soldatene erkjenner hvor meningsløs denne krigen er for dem, så kan de russiske styrkene oppleve en kollaps i deres kampvilje. En slik kollaps vil endre dynamikken og forsterke fordelen Ukraina har siden de slåss for eget territorium.

Fare på ferde for Russland

- Spektakulære konsekvenser

Diesen er forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og pensjonert general. I tillegg var han Norges forsvarssjef fra 2005 til 2009. Han mener at Ukrainas framgang på slagmarka har vært uventet stor.

- Den ukrainske framrykkingen har vært overraskende vellykket. At ukrainerne med vestlig hjelp nå etter hvert har bygget seg opp til å kunne gå på offensiven er egentlig ikke overraskende, men at de skulle ha så stor framgang var uventet, sier Diesen og fortsetter:

- Det kan bare forklares med at russerne for det første ikke har tilstrekkelige styrker til å holde en så lang frontlinje som de nå har i Ukraina. De har heller ingen strategisk reserve i form av friske og uthvilte styrker som de kan sette inn. Truede områder kan derfor bare forsterkes ved å tynne ut på andre frontavsnitt. Dette vil gi ukrainerne stadig nye muligheter for å sette inn angrep der russerne til enhver tid er svakest.

I likhet med Kristoffersen, stiller Diesen spørsmål ved russernes moral.

- Spørsmålet er nok også om ikke mye av framgangen må forklares med at stridsmoral og disiplin på russisk side er i ferd med å bryte sammen, og i så fall kan det få spektakulære konsekvenser for den videre utvikling av krigen.

FORSKER: Sverre Diesen ved FFI. Diesen var Norges forsvarssjef fra 2005 til 2009. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
FORSKER: Sverre Diesen ved FFI. Diesen var Norges forsvarssjef fra 2005 til 2009. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- Har mistet muligheten til å vinne

Diesen mener at Russland kan ha mistet muligheten til å vinne krigen i Ukraina.

- Dette er uten tvil et omslag i krigen på den måten at ukrainerne for første gang ikke bare har kunnet stanse den russiske framrykningen og stabilisere frontene, men også gå over på offensiven, sier han og fortsetter:

- Det betyr ikke på noen måte at de har vunnet krigen, men det er nok en bekreftelse på at russerne har mistet sin siste mulighet til å vinne den – igjen forutsatt at Vesten fortsetter å støtte Ukraina.

Diesen mener at Putin maler seg inn i et hjørne som det blir umulig å finne veien ut av.

- Slik sett er Putins insistering på at operasjonen går etter planen og at alle russernes mål består i ferd med å få et preg av fullstendig manglende realitetssans. Det er tragisk også fordi retorikken gjør at han maler seg inn i et stadig trangere strategisk hjørne hvor det blir umulig for ham å finne en vei ut.

RUSSLAND: Vladimir Putin fnøs av Ukraina-spørsmål under Eastern Economic Forum i Vladivostok i Russland onsdag 7. september. Video: Ruptly Vis mer

Kan få en mer dynamisk krig

Nå kan krigen i Ukraina bli mer dynamisk, ifølge Kristoffersen.

- Den ukrainske framgangen kan representere en endring fra en statisk skyttergravskrig til en mer dynamisk krig, men det gjenstår å se. Russland har fortsatt en betydelig militærmakt og Ukraina er avhengig av vestlige leveranser av militært materiell og støtte på andre områder også.

Kristoffersen legger til at det er vanskelig å spå om den russiske kampviljen og hvordan en kostbar krig vil slå ut innad i Russland.

- Krigen i Ukraina er i utgangspunktet et strategisk feilgrep av president Putin. Nå nærmer det seg sju måneder av en krig med betydelig mindre framgang og større russiske tap enn det jeg antar regimet i Russland trodde 24. februar, sier Kristoffersen.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer