Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Faremelding fra meteorologene: Advarer mot vanskelige kjøreforhold

Snøgrensa kryper stadig nedover. Mandag kan det komme snø på E6 over Dovre.

SNØ: Riktig så mye snø som det er på dette bildet fra i fjor blir det nok ikke på Dombås i morgen, men det kan fort falle litt hvitt på E6 over Dovre. Meteorologisk Institutt har utstedt farevarsel for fjellene i Sør-Norge. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
SNØ: Riktig så mye snø som det er på dette bildet fra i fjor blir det nok ikke på Dombås i morgen, men det kan fort falle litt hvitt på E6 over Dovre. Meteorologisk Institutt har utstedt farevarsel for fjellene i Sør-Norge. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den siste uka har vært preget av ekstremværet Knud, som kom feiende inn over Norge mot slutten av forrige uke. Det ble riktignok ikke fullt like ille som man kunne frykte, men spesielt helt sør i landet ble det uvanlig friskt vær.

Nå har uansett det verste været passert, men også kommende uke kan været gi litt problemer, men da i form av et værfenomen som inntreffer støtt og stadig i Norge.

SNØ: - Vi begynner å nærme oss høsten nå, så om man skal kjøre over fjellet bør man sjekke værmeldingene, sier statsmeteorolog Bente Wahl. Video: Geiranger Fjordservice Vis mer

Det snør, det snør

Vi snakker selvsagt om snøen, som vil kunne gi utfordrende kjøreforhold mandag.

- Vi har ute et par faremeldinger som går på vanskelige kjøreforhold, sier vakthavende meteorolog, Espen Biseth Granan, til Dagbladet.

Faremeldingene er utstedt for fjellene i Sør-Norge, Saltfjellet i Nordland, i Troms og kyst- og fjordstrøkene i Vest-Finnmark.

Utover mandagen vil snøgrensa synke til 200 til 400 meter i Troms og Vest-Finnmark.

«Det er derfor meldt vanskelige kjøreforhold over 200 meter i Troms og Vest-Finnmark», skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

- Det er værsituasjonen som gjør at vi har dette farevarselet. På disse stedene dreier det seg om sterk vind og snø. I Sør-Norge må man opp litt i høyden for å få snø, men på E6 over Dovre kan det bli hvitt, sier Granan.

Det er særlig mandagen man må være ekstra påpasselig om man skal ut å kjøre i de utsatte områdene.

Bygevær

Når det gjelder resten av uka så blir det litt av alt.

- Når det gjelder morgendagen så har vi en situasjon med bygevær som gir byger på deler av Vestlandet og helt nord til Finnmark. Utover dagen vil nedbøren slippet taket, i alle fall sør på Vestlandet, mens det nok blir en del vær fra Stad og nord til Finnmark, sier Granan, som riktignok har litt bedre nyheter til de som bor på andre siden av fjellene.

- På Sørlandet blir det nok fort mye pent vær. Vestlandet tar støyten. Også på Østlandet blir det sol, sier Granan.

Så veldig varmt blir det likevel ikke. 12-13 grader kan man regne med i østlandsområdet.

Men litt regn må alle som bor i Norge regne med til uka.

- Hovedinntrykket er at det er ustabilt vær. Østafjells blir det greit vær på tirsdag, men onsdag blir det dårligere vær. Værsituasjonen er preget av lavtrykksaktivitet som i ulik grad skal passere landet vårt, sier Granan.

- ALDRI VÆRT SÅ NÆR: Det spesielle øyeblikket skjedde i Nesbyen i Hallingdal 6. april. Video: Daniel Gundersen Les hele saken her: https://goo.gl/pNJDtM Vis mer

Litt fint i Finnmark

Nord-Norge vil også få sin del av bygeværet.

- Det blir perioder med nedbør og vind, sier Grannan, som likevel har en liten gladmelding til dem helt nord.

- I Finnmark kan det bli perioder med bedre vær. Men det er ikke noe som varer, sier Grannan.

Meteorologen oppsummerer kommende ukes vær, for stort sett hele landet, på følgende måte:

- Skiftende vær.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!