Faremo: - Vi må kunne takle det uforutsette

Justisministeren synes det er tungt å følge terrorretssaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er tungt, sa justisminister Grete Faremo i Dagbladets TV-studio i dag, om hvordan det er å forholde seg til massemorderen Anders Behring Breiviks forklaringer i retten.

- Dette har rammet både venner og bekjente, sier Faremo.
 
- Må være øvet Hun ga dette svaret da programleder Martine Aurdal ville vite hva som er den viktigste lærdommen etter 22. juli:

- Det er å være godt organisert i forkant, jobbe godt sammen og både ha det rette regelverket, det rette utstyret og den rette kompetansen, og den må være øvet for å kunne agere hvis noe skjer, sier kvinnen som tok over som justis- og beredskapsminister i november i fjor.

Faremos uttalelse kan virke selvfølgelig, men i etterkant av terrorkatastrofen 22. juli i fjor mener mange at Norge har en lang vei å gå på disse områdene.

Nå satser hun på at 22. juli-kommisjonen skal gi henne den kartleggingen og de anbefalingene hun behøver for å få til en reell forbedring.

Rettspsykiatri - Hvis det skjer noe, må vi kunne reagere på automatikk, sa Faremo i Dagbladets TV-studio etter lunsj i dag, men la til at det er umulig å være forberedt på alt.

- Vi må alltid være forberedt på å takle det uforutsette, sier hun.

Faremo fortalte at femti statlige etater nå er i gang med å planlegge og øve på ulike scenarier. Selv har hun tatt initiativ til en gjennomgang av rettspsykiatriens rolle i norske rettssaler.

- Vi må ta en vurdering av om vi skal la medisinske prinsipper spille en så viktig rolle, sier Grete Faremo og viste til at det norske regelverket skiller seg fra de fleste andre vestlige lands regler på området.