NYE MINISTERE: Statsminister Jens Stoltenberg sammen med påtroppende justisminister Grete Faremo og påtroppende forsvarsminister Espen Barth-Eide foran slottet i Oslo fredag formiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
NYE MINISTERE: Statsminister Jens Stoltenberg sammen med påtroppende justisminister Grete Faremo og påtroppende forsvarsminister Espen Barth-Eide foran slottet i Oslo fredag formiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

Faremo ble kastet ut av regjeringen etter overvåkingsskandale i 1996

- Den gamle saken er historie. Jeg håper jeg har med meg nyttig erfaring, sier hun i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvarsminister Grete Faremo overtar som justisminister, etter at Knut Storberget i dag forlater posten.

Det betyr at Faremo er tilbake i departementet hun forlot i 1996, etter massivt bråk rundt overvåkingspolitiets opptreden mot Berge Furre.

- Den gamle saken er historie. Jeg håper jeg har med meg nyttig erfaring. Jeg er godt motivert for jobben, sier hun til NTB idag.

Fra november 1996 til februar 1997 måtte Jagland gjøre 18 ulike forflytninger i statsrådskabalen. Jagland ga daværende nærings- og energiminister Grete Faremo fyken etter overvåkningsskandalen rundt Berge Furre. Faremo hadde sittet som justisminister mens Furre ble overvåket.

Ønsker fakta på bordet Den nye justisministeren sier hun vil få fram fakta rundt 22. juli-terroren og deler frustrasjonen til de etterlatte over at det må ta tid.

- Jeg vil ta initiativ overfor pårørendegruppa for å høre hvilke utfordringer og ønsker de har, sier hun.

Faremo får også tittelen beredskapsminister siden departementet skifter navn fra Justis- og politidepartementet til Justis- og beredskapsdepartementet.

- Hva tenker du om å gå tilbake?

- Jeg har jo mange erfaringer jeg kan ta med meg som kan bli nyttige. Blant annet er det jo utfordringer rundt beredskapen etter 22. juli, sier hun til Dagbladet.

- Hvordan vil de som er ansatt i justisdepartementet merke at de har fått ny sjef?

- Det er for tidlig å si, men de vil merke at vi vil satse mer på beredskap. Det blir både mer fokus, mer ressurser og mer utstyr i forbindelse med dette, sier Faremo videre.

- Når det gjelder norsk beredskap har departementet den sentrale rollen. Politiet står også sentralt. Så må vi se om det er tiltak vi kan gjøre bedre. Vi vil lære av 22. juli. Det vil jeg være opptatt av fra første dag, sier hun.

- Enkelte pårørende hadde et krav til Storberget om at han måtte be om unnskyldning. Vil du gjøre det?

- Jeg vil ta fatt på dette ved å be om et møte med 22. juli-overlevende. Jeg deler deres frustrasjon og tålmodighet for informasjon, sier hun.

POT-orientering Allerede i 1993 tok Politiets overvåkingstjeneste (POT) kontakt med daværende justisminister Grete Faremo og fortalte at de hadde en «mappe» på Berge Furre.

POTs henvendelse til Faremo kom etter at Ap-leder Thorbjørn Jagland foreslo at Berge Furre skulle bli medlem av Lund-kommisjonen.

- Jeg ble gjort oppmerksom på at overvåkingspolitiet hadde en slik mappe på Berge Furre, fortalte Faremo under en høring i Stortinget, som la til at POT ba henne orientere Stortingets presidentskap om dette. Faremo hadde imidlertid ikke noen motforestillinger mot at Furre ble medlem av kommisjonen og fant ikke grunn til å etterkomme POTs ønske.

Hun beskrev prosessen som et «politisk røvertok», og søkte ikke gjenvalg i 1997.

Født inn i arbeiderbevegelsen Grete Faremo har også tidligere vært bistandsminister (1990—1992), stortingsrepresentant (1993—1997), og olje- og energiminister i 1996.

Faremo kom tilbake til politikken da hun i 2009 da inntok Forsvarsdepartementet i Stoltenberg 2-regjeringen. Da hadde hun siden den ydmykende avgangen i 1996 holdt seg langt unna politikken, men bygd seg opp en karriere i det private næringslivet.

Faremo har hatt en lang karriere i Arbeiderpartiet. Hun er født inn i arbeiderbevegelsen. Faren, Osmund Faremo, var stortingsrepresentant fra Aust-Agder. I 1990 hentet daværende statsminister Gro Harlem Brundtland henne inn som bistandsminister. I 1992 fortsatte hun som justisminister fram til 1996, hvor hun da fikk en kort gjesteopptreden som olje- og energiminister før hun måtte gå i desember 1996.

Lederen i politiets Fellesforbund, Arne Johannessen ønsker den nye justisministeren hjertelig velkommen.

- Grethe Faremo kjenner jeg godt fra tidligere, og ser fram til et godt samarbeid med henne, sier Johannessen.

ÅPEN HØRING: Allerede i 1993 tok Politiets overvåkingstjeneste (POT) kontakt med daværende justisminister Grete Faremo og fortalte at de hadde en «mappe» på Berge Furre. Hun møtte for en åpen høring i Stortinget og måtte forlate regjerningen i 1996. Den gang beskrev hun prosessen som et «politisk røvertok», og søkte ikke gjenvalg i 1997. Foto: Dagbladet
ÅPEN HØRING: Allerede i 1993 tok Politiets overvåkingstjeneste (POT) kontakt med daværende justisminister Grete Faremo og fortalte at de hadde en «mappe» på Berge Furre. Hun møtte for en åpen høring i Stortinget og måtte forlate regjerningen i 1996. Den gang beskrev hun prosessen som et «politisk røvertok», og søkte ikke gjenvalg i 1997. Foto: Dagbladet Vis mer