Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Faremo dropper varslet stortingsmelding om politiet

Slår den sammen med meldinga om 22. juli-kommisjonens rapport.

KONTROVERSIELT GREP: Tidligere politidirektør Øystein Mælands avgang, og innsettingen av KRIPOS-sjef Reidar Humlegård, ble kontroversiell. Mæland gikk av fordi Grete Faremo nektet å kunngjøre om hun hadde tillit til ham. Dagen etter hadde hun beordret en ny politidirektør på plass. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KONTROVERSIELT GREP: Tidligere politidirektør Øystein Mælands avgang, og innsettingen av KRIPOS-sjef Reidar Humlegård, ble kontroversiell. Mæland gikk av fordi Grete Faremo nektet å kunngjøre om hun hadde tillit til ham. Dagen etter hadde hun beordret en ny politidirektør på plass. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Justis- og beredskapsminister Grete Faremo møter i Stortinget i dag sammen med statsminister Jens Stoltenberg. De to må svare for hvordan de skal følge opp 22. juli-kommisjonens ramsalte kritikk mot myndighetenes beredskapskollaps 22. juli i fjor.

Sammen med stortingsmeldingen om samfunnssikkerhet, som ble lagt fram dagen før Stortinget tok sommerferie, skulle justisminister Grete Faremo i slutten av året legge frem en melding om politiet.

Det dropper hun.

- Kommisjonens anbefaling tilsier at vi i første omgang trenger å vektlegge en resultatreform for å bedre beredskapen. Det haster. Vi må også sikre et fremtidsrettet politi som bekjemper kriminalitet på en moderne og publikumsrettet måte. Da trenger vi en grundigere analyse og gjennomgang av situasjonen i politiet enn det vi har, sier Faremo under sin redegjørelse.

- Derfor har jeg kommet til at det ikke bør legges frem en egen, bred stortingsmelding om resultatreform i politiet allerede i høst som tidligere varslet.

Dette vil komme i stortingsmeldingen som skal komme i kjølvannet av 22. juli-kommisjonens rapport.

- Der vil jeg ta med det arbeidet fra resultatreformen som angår politiets beredskapsevne, samt redegjøre for hvordan den brede gjennomgangen av politiet skal utformes og gjennomføres.

Leder av justiskomiteen på Stortinget, Per Sandberg, har tidligere sagt at regjeringen burde samle all oppfølging av 22. juli-kommisjonens rapport i én stortingsmelding.

I sin gjennomgang av alt som ikke fungerer i politiet, understreket kommisjonen at bedring av dette krever lederskap. Faremo sier at hun er klar.

- Dette lederskapet vil jeg ta. Derfor har jeg gitt politiets ledelse i oppdrag å strukturere arbeidet med å forbedre evnen til rask respons ved store hendelser, sier hun.

Samtidig må det bli et bedre samsvar mellom oppgaver og bemanning. Den operative beredskapskapasiteten må styrkes på de ukedager som erfaringsmessig gir politiet flest utrykningsoppgaver. Uten at dette går utover den generelle beredskapen som må være på plass 24 timer 7 dager i uka, sier Faremo, og legger til:

- Dette arbeidet vil jeg følge tett, med egne møter, for å sikre fremdriften.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media