Faremo fornøyd - UNE kan fortsette som før

Justisminister Grete Faremo (Ap) sier utlendingsmyndighetene kan fortsette sin praksis også i asylsaker som omfatter familier med barn som har vært lenge i Norge.

FORTSETTER SOM FØR:
Justis- og beredskapsminister Grete Faremo er fornøyd med dagens asylpraksis. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FORTSETTER SOM FØR: Justis- og beredskapsminister Grete Faremo er fornøyd med dagens asylpraksis. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg ser ingen behov for nye initiativ. Utlendingsnemda (UNE) kan fortsette sitt arbeid, sier Faremo etter at hun mandag fikk en rapport om utlendingsmyndighetenes praksis i asylsaker.

Rapporten gjennomgår UNEs og Utlendingsdirektoratets (UDI) praksis det siste året i asylsaker som omfatter familier med såkalte lengeværende barn.

Rapporten viser at andelen omgjøringer av avgjørelser i saker om oppholdstillatelse det siste året har vært på omtrent 50 prosent for familier med barn som har om lag fire og et halvt års oppholdstid og ett års skolegang her i landet.

Hvis de familiene som fikk flyktningstatus holdes utenfor, var andelen omgjøringer cirka 45 prosent, ifølge rapporten.

Rapport Justisdepartementet ba om rapporten for ett år siden, da stortingsmeldingen «Barn på flukt» ble lagt fram.

I meldingen ba regjeringen om at utlendingsmyndighetene, UDI og UNE, la om praksis i behandlingen av søknader fra asylsøkerfamilier med barn som har vært lenge i Norge.

En av konklusjonene i stortingsmeldingen var at såkalt innvandringsregulerende hensyn hadde fått for stor vekt i enkelte saker.

Regjeringen ba derfor om en viss justering av praksis og påpekte i tillegg at praksis kunne bli mer ensartet.

Ikke fornøyd Venstre er glad for at noen flere barnefamilier får opphold, men mener at det fremdeles er behov for regelendringer for asylbarna.

- Det er fremdeles uklart hvordan hensynet til barnets beste vektlegges i saker om asylbarn. Det er behov for et klarere regelverk for asylbarn av hensyn til forutsigbarhet, sier Venstres Guri Melby.

Hun sier forvaltningspraksis bør endres ved hjelp av forskrift eller lov, ikke uklare signaler i en stortingsmelding.

Politisk styring KrFs nestleder Dagrunn Eriksen sier til NTB at rapporten viser at den politiske styringen med asylsaker ikke er sikret.

- Styringen må skje gjennom lov og forskrift og ikke gjennom en stortingsmelding, sier Eriksen.

Hun kritiserer særlig regjeringspartiet SV for å forvalte en politikk på området som partiet sier det er imot.

- Det burde SV ta konsekvensen av, sier hun.

Ba om justering Morten Ørsal Johansen, innvandringspolitisk talsmann i Frp, sier problemet er det han betegner som de «endeløse ankemulighetene i dagens system». Det er uforsvarlig at systemet tillater ankemuligheter i opptil ti år, mener han.

- Ingen ønsker det vi har sett i Neda-saken nylig, men løsningen er ikke å gi flere opphold. Løsningen er en vesentlig raskere saksbehandling slik at asylsøkerne kan få avklart sin situasjon, sier Ørsal Johansen

Han sier Fremskrittspartiet vil fjerne mulighetene for endeløse anker i rettssystemet. Løsningen er, ifølge Ørsal Johansen, å legge ned UNE og opprette en forvaltningsdomstol som avgjør saken en gang for alle.

-   Det er i barnas interesse å få en rask avklaring av egen situasjon, slik at de slipper å leve årevis i usikkerhet, sier Ørsal Johansen.

(NTB)