BUDBRINGER: Justis- og beredskapsminister Grete Faremo inviterte seg selv til Hørselshemmede Landsforbunds lokaler for å overbringe nyheten om det nye nødhjelpsystemet. Her sammen med generalsekretær Anders Hegre. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
BUDBRINGER: Justis- og beredskapsminister Grete Faremo inviterte seg selv til Hørselshemmede Landsforbunds lokaler for å overbringe nyheten om det nye nødhjelpsystemet. Her sammen med generalsekretær Anders Hegre. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

Faremo lover nødhjelp

Justisministeren garanterer sms-trygghet for døve og hørselshemmede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Grete Faremo er sikker på at døve og hørselshemmede innen 2015 får et sms-system som virker.
Den utrygge situasjonen har ridd døve og hørselshemmede som ei mare i mange år.

- Vi har teknologi som finnes og som vi vet virker. Det er derfor jeg tør å være så bastant i mine uttalelser, sier Grete Faremo.

Fra nød til død
Mandag rykket Norges Døveforbund ut og hevdet at Faremo har feilinformert Stortinget om nødhjelpsystemet.

Tirsdag skrev generalsekretær Anders Hegre i Hørselshemmedes Landsforbund en kommentar med tittelen «Fra nød til død»:

-12000 mennesker i Norge har så nedsatt hørsel at skriftlig kommunikasjon er eneste fullgode alternativ om de må melde fra om egen eller andres akutte nødsituasjon. (...) Vi forventer at justisministeren er tydelig på at det i dag ikke finnes noe nødnummer for sterkt tunghørte. Vi forventer også at hun er tydelig på at sms-løsningen er integrert i det nye nødnettet som skal være ferdig i 2015, skrev Hegre.

Sårbart system
I går troppet justis- og beredskapsminister Grete Faremo selv opp i lokalene til Hørselshemmedes Landsforbund på Bryn i Oslo med nyheten om at problemet nå skal løses.

Ap-statsråden garanterer innen to år å etablere sms-varsling til nødmeldetjenesten.

- Vi må sikre at den nødhjelptjenesten som bys døve og hørselshemmede fungerer på en langt bedre måte enn vi evner i dag, systemet er sårbart og gammeldags. Derfor har det vært viktig for oss å jobbe fram en god løsning hvor vi også bruker nødnettet.

Moderne løsning
- Nå er vi kommet så langt at vi vet at vi skal få til en god moderne sms-løsning og vi gir DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) i oppdrag å utvikle den, sammen med brukerne.

Vi vil invitere dere og andre relevante aktører i prosessen, forklarte Faremo på møtet med Hørselshemmedes Landsforbund.

- Nødnettet er ferdig rullet ut, landet rundt, i 2015.  Så det jeg sier umiddelbart er at sms-løsningen senest er på plass da, men vi skal gjøre hva vi kan for å få det i gang tidligere, sier justisminister Grete Faremo.

Godt mottatt
Generalsekretær Anders Hegre opplyser at det er en langvarig innsats og stort engasjement blant hørselshemmede som nå er kronet med seier.
- En gledens dag for oss. Jeg er helt sikker på at nyheten du nå kommer med vil bli tatt veldig godt i mot. At det blir et nummer som fungerer for politi, brann og helse er en klar forventning fra våre brukere. Vi er også fornøyd med at du vil ta oss med på råd og at du tar dette på alvor, sier Hegre.