Faremo refser motstanderne av HV-nedleggelse

Motstanderne av at Heimevernets spesialstyrke blir nedlagt er preget av kald krig-tenkning. De må heve blikket og se det store bildet, ifølge forsvarsminister Grete Faremo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Både kritikken motstanderne legger for dagen og den forsvarsstrukturen de ønsker å beholde, gikk ut på dato sammen med den kalde krigen for 20 år siden, mener forsvarsminister Grete Faremo (Ap).

Forsvaret må gjennom store omstillinger for å stå best mulig rustet overfor et moderne trusselbilde. Da må man heve seg over skjebnen til enkeltavdelinger i Heimevernet, mener hun.

- Vi trenger en informert forsvarsdebatt for å kunne ta de store grepene. En del av disse grepene handler om bortfall av oppgaver, sier Faremo til NTB

Hun tok opp kritikken mot nedleggelsen av Heimevernets spesialstyrke HV-016 da hun holdt forsvarsministerens årlige foredrag for Oslo Militære Samfund mandag kveld. Det globale trusselbildet har gjennomgått fundamentale endringer etter at den kalde krigen ebbet ut, og fortsatt er ikke det norske Forsvaret skreddersydd for en ny virkelighet, mener Faremo.

Kald krig-tenkning - Kald krig-tankegangen satt fast i mange til langt ut på 2000-tallet, og vi får fortsatt påminnelser om at den fremdeles eksisterer. Deler av motstanden mot nedleggelsen av HV-016 illustrerer dette, sa hun i foredraget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer