Faremo rystet over partnerdrapsbølgen

- Det er utrolig viktig at vi forstår mer om denne typen kriminalitet.

KUNNSKAP: Grete Faremo mener man må få bredere kunnskap om partnerdrap. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
KUNNSKAP: Grete Faremo mener man må få bredere kunnskap om partnerdrap. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av 28 drap så langt i år etterforskes 15 som partnerdrap. Det er ti år siden sist det ble registrert så mange partnerdrapssaker i Norge. Justisminister Grete Faremo er sjokkert over antallet. Hun avslører til Dagbladet at regjeringen vil sette av 50 millioner kroner til et femårig forskningsprosjekt på partnerdrap.

- Jeg forskrekkes av å se tallene for partnerdrap hittil i år, det er altfor mange, sier Faremo til Dagbladet.

- Vi må endre holdninger Dagbladet møter Faremo på hytta i Vestfold for å høre om hennes plan for å stanse partnerdrapsbølgen. Justisministeren mener det er behov for mer kunnskap.

- De siste ti årene har mellom 20-30 prosent av alle drap vært partnerdrap. Min første prioritet er å få mer kunnskap og kompetanse på feltet.

Justisministeren mener vold i nære relasjoner fortsatt er tabubelagt.

- Vi må endre holdninger. Denne kriminaliteten har hatt mye hemmelighetskremmeri rundt seg, fordi det skjer innenfor husets fire vegger.

Hun forteller om et treårig forskningsprosjekt som ble avslått i en lang periode fordi det utfordret personvern.

- Vi fikk først etter mange omkamper lov til å forske på partnerdrap. Vi må være villig til å rydde litt opp i hvordan vi tenker for å verne potensielle ofre, sier justisministeren.

Avdekking av mørketall Faremo forteller at høstens handlingsplan skal sette av 50 millioner til forskning for å få ned antall partnerdrap. Hun er opptatt av tiltak for å oppfordre ofre til å anmelde og en ny nasjonal risikoanalyse i politiet, der de følger opp mistanker om vold. 

- En slik risikoanalyse er avhengig av at volden blir anmeldt. Hvordan skal du sikre det?
- Siden 2008 har antall anmeldelser om vold økt med 75 prosent, jeg tar det som et signal på at det er mer akseptert å anmelde.

- Det er ikke volden som har økt?
- Jeg tror anmeldelsene viser en avdekking av mørketall, det er ingenting i samfunnsutviklingen som tilsier at det er snakk om mer vold. Men hvis det er tilfellet så er det en god grunn til å få mer kunnskap.

Kaller på den gode gammeldagse nabokjerringa Faremo mener politiet ikke kan forebygge partnerdrap alene.

- Vi trenger flere øyne som ser. Derfor trekker jeg frem frivilligorganisasjoner og nabokjerringene. Vi har tillat altfor mye bak lukkede dører. Gjennom forskning skal vi bli gode på å forstå risikoen og hvor vi skal gripe inn.

- Hvorfor blir så mange drept når dere setter inn så mange midler?
- Jeg kan ikke spekulere i det, flere anmelder og mørketall kommer frem i lyset, men det er en økning i antall drepte og det er forferdelig og viser at vi trenger mer innsats.