- Faremo står til knes i glasskår fra Festung Soria Moria 2

Venstre-stjerneskudd i strupen på justisminister Grete Faremo (Ap)

SAMKER INNVANDRINGSKRITISKE STEMMER: Venstre-profilen Guri Melby mener Ap og Frp konkurrerer om de innvandringskritikse stemmene. Foto: Morten Holm / Scanpix
SAMKER INNVANDRINGSKRITISKE STEMMER: Venstre-profilen Guri Melby mener Ap og Frp konkurrerer om de innvandringskritikse stemmene. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Venstre-stjerneskuddet Guri Melby raser mot justisminister Grete Faremo (Ap), som i et intervju med Dagbladet lørdag spør om Venstre og KrF virkelig kan samarbeide med Frp. Faremo mener Frp's forslag til innstramming i innvandringspolitikken er urealistiske og inhumane. Blant forslagene er lukkede mottak for asylsøkere.

- Grunnen til at jeg reagerer så sterkt, er at de gir uttrykk for et menneskesyn det er all mulig grunn til å ta sterk avstand fra. Det er selvsagt ikke ulovlig å søke asyl, og det er selvsagt slik at noen får avslag, sa Faremo til Dagbladet lørdag.

- Fremskrittspartiet kommer til duk og dekket bord når det gjelder asylpolitikken. Den er ferdig innstrammet til det maksimale av Arbeiderpartiet. Med Sp og SV som nissen på lasset, sier Melby til Dagbladet.

- Står til knes i glasskår Melby, som sitter i Venstres sentralstyre og regnes som en stigende stjerne i partiet, mener den den tidligere flyktningopposisjonen bestående av SV, Sp, KrF og Venstre nå er redusert til KrF og Venstre. Ingen andre partiet etterlyser en mer human asylpolitikk, mener hun.

-  Vi trenger en oppmykning når det gjelder asylbarna og når det gjelder familiegjenforening. Når Faremo kritiserer Frp for å stramme inn innvandringspolitikken, står hun til knes i glasskår fra Festung Soria Moria 2, sier hun.

Soria Moria 2 er den rødgrønne regjeringsplatformen som i 2009 erstattet den første Soria Moria-erklæringen fra 2005.

- Konsekvent streng I den første eklæringen heter det: «Regjeringen vil føre en human, solidarisk og rettssikker flyktning- og asylpolitikk». I dagens regjeringsplatform heter det: «Regjeringen vil føre en helhetlig innvandrings- og flyktningpolitikk forankret i Norges internasjonale forpliktelser. Regjeringen vil ha en balansert og kontrollert innvandring og en konsekvent asylpolitikk».

- De rødgrønne fjernet begrepet «human» i kapittelet om asyl- og flyktningepolitkk og erstattet det med «konsekvent» - som i konsekvent streng. Den dagen Soria Moria 2 ble presentert var den indre jubelen i Frp øredøvende fordi ingen partier har fått så mye gjennomslag i  regjeringens asylpolitikk som Frp, sier Melby, og fortsetter: 

- Arbeiderpartiet og Frp konkurrerer om å være strengest i asylpolitikken, de konkurrerer om de innvandringskritiske stemmene. Men det er ikke, og kommer neppe til å bli, flertall i Stortinget for Frp's forslag.