SVAR SKYLDIG: Lederen av Stortingets justiskomité, Frps nestleder Per Sandberg, etterlyser tiltak for å finne ID-løse utlendinger som forsvinner fra norske asylmottak. Justisminister Grete Faremo (Ap) kan ikke love snarlig løsning. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SVAR SKYLDIG: Lederen av Stortingets justiskomité, Frps nestleder Per Sandberg, etterlyser tiltak for å finne ID-løse utlendinger som forsvinner fra norske asylmottak. Justisminister Grete Faremo (Ap) kan ikke love snarlig løsning. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Faremo svar skyldig om ID-løse asylsøkere

Frp vil finne ID-løse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen av Stortingets justiskomité, Frps nestleder Per Sandberg, etterlyser tiltak for å finne ID-løse utlendinger som forsvinner fra norske asylmottak. Justisminister Grete Faremo (Ap) kan ikke love snarlig løsning.

Sandberg tok opp dette spørsmålet i Stortingets muntlige spørretime onsdag. Han sa at mellom 2.000 og 3.000 personer årlig forsvinner fra mottakene.

Han viste til den nasjonale trusselvurderingen som ble presentert tidligere i uken, og mente at problemet med de ID-løse må ses i sammenheng med en tiltakende strøm av asylsøkere med ukjente motiver.

Justisminister Faremo viste til at Politiets utlendingsenhet har fått økte ressurser, men at utlendingsmyndighetene ikke har myndighet til å holde asylsøkere tilbake på mottak mot deres vilje.

- Derfor forsvinner de fra mottakene. Vi kan ikke holde dem der med tvang, svarte Faremo.

Sandberg syntes dette er en svært urovekkende situasjonen. Han frykter at mange av dem myndighetene ikke har oversikt over, kan bli rekruttert av islamistiske grupper som gir dem kamptrening i utlandet, og så sender dem tilbake for å undergrave det norske samfunnet.

Høyres Trond Helleland viste til et stortingsvedtak fra desember 2011 om muligheten til å pålegge asylsøkere meldeplikt. Han lurte på hvordan dette virket, og hvor mange som er omfattet av denne ordningen.

Her ble justisministeren svar skyldig.

- Vi har ikke fått en ordning på plass som kan gi en best mulig avklaring av ID-problematikken. Men vi jobber langs flere akser, forsikret Faremo.

(NTB)