Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Faremo tenkte på fredagsbønnen

Datteren til Grete Faremo ringte og var hysterisk, slik ble ministeren varslet om terroren 22. juli. Da hun forsto at det var terror tenkte hun på fredagsbønnen.

 LITE POLITI I GATENE:  Grete Faremo forklarte til 22. juli-kommisjonen at bare en prosent av polititjenestemennenes tid brukes til å patruljere. Foto: Erling Slyngstad Hægeland / Dagbladet
LITE POLITI I GATENE: Grete Faremo forklarte til 22. juli-kommisjonen at bare en prosent av polititjenestemennenes tid brukes til å patruljere. Foto: Erling Slyngstad Hægeland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

22. juli-kommisjonens hemmelige intervjuer med den politiske ledelsen ble i går kveld gjort tilgjengelig.

I intervjuet med kommisjonen forteller daværende forsvarsminister Grete Faremo hvordan hun opplevd terroren 22. juli i fjor.

- Klokka 15.27 ringte datteren, som på det tidspunkt var sommervikar i Dagsavisen, nabohuset til R4. Datteren er hysterisk og beskriver glasskår overalt og mange som blør.

Til kommisjonen forklarer Faremo at hun ber datteren evakuere, før hun forsøker å ring Forsvarsdepartementet.

- Deretter ringer datteren på nytt flere ganger.

Datteren til Faremo beskriver etter hvert skadene som utblåste vinduer og et krater utenfor regjeringens høyblokk.

Faremo forteller til 22. juli-kommisjonen at hun konsentrerte seg om å få datteren ut av området, og at hun parallelt har kontakt med sitt departement for å få oversikt over hva som egentlig hadde skjedd.

Fredagsbønnen
På spørsmål fra kommisjonen om hvilke umiddelbare tanker hun gjorde seg om hva som hadde skjedd svarer Faremo:

«at hun først tenkte gasseksplosjon, men at hun skjønte at det var ei bombe da datteren beskrev hullet i bakken utenfor Høyblokka. Med erfaring fra skarpe oppdrag i Afghanistan gjennom flere år, skjønte hun raskt at dette var alvorlig. Hun kunne ikke unngå å tenke på at tidspunktet var sammenfallende med tidspunktet etter at fredagsbønnen normalt var avsluttet. Dette sammen med andreting, gjorde at Faremo og hennes medarbeidere var ganske vare i starten i forhold til hva dette kunne være.»

Faremo sier i intervjuet med Alexandra Gjørv og 22. juli-kommisjonen at hun som forsvarsminister var raskt på å forsikre seg om at E-tjenesten var inne i vurderingen. Hennes utgangspunkt var at alt tydet på at det handlet om en sivil krise, men at hun også var forberedt på at det kunne være noe annet.

Grete Faremo var forsvarsminister da Norge ble rammet av terroren. Nå er hun justisministeren.

Til kommisjonen forteller Faremo at daværende Sjef-PST (Janne Kristiansen) informerte regjeringen på et tidspunkt om to mulige terrorceller.

Forsvaret
På spørsmål om hun reagerte på at politiet ikke tidlig ba om bistand fra Forsvaret, svarer Faremo at hun han registrert at kontakten mellom politi og forsvar kom i gang veldig tidlig.

- Det var muntlig kontakt før den formelle anmodningen kom. Samarbeidet mellom politi og forsvar er betydelige forbedret siden 90-tallet. Det er systematisert og det øves, sier Faremo.

Men Faremo gjør det også klart at hun:

«er overbevist om at det er behov for å ta noen grep for å tydeliggjøre ledelsesstrukturen under kriser».

Grete Faremo sier også til 22-juli-kommisjonen at hun ikke visste at stengningen av Grubbegata stammet fra et prosjektet fra 2004.

PST
Faremo tror at E-tjenesten har fått viktig trening og erfaring, fordi den hemmelige tjenesten har hatt skarpe oppdrag i utlandet.

Grete Faremo har inntrykk av at PST (Politiets sikkerhetstjeneste) har gjort en god jobb, men at PST kanskje har blitt mer skånet enn E-tjenesten for hva som kreves av organisasjonen 24-7 (hele døgnet).

Faremo siteres også på følgende:

«PSTs egenevaluering gir et bilde av at organisasjonen har fortsatt i etablerte arbeidsformer litt for lenge».

Faremo mener også at rammene rundt PST og Politidirektoratet ikke er klare nok.

- I dag knyttes prioriteringene i for stor grad til å be om mer ressurser, og kan hindre at det finner sted en omprioritering   - som noen ganger er nødvendig.

- 1 prosent
Justisminister Grete Faremo forteller også til 22. juli-kommisjonen at det er utarbeidet en rapport som viser hva polititjenestemenn bruker arbeidstida sin til:

«Her fant man ut at bare 1 - en - prosent av tiden går til patrulje».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media