BOMBET: Kadhafis sønn og tre barnebarn skal ha blitt drept i bombeangrepet. Foto: AFP PHOTO/MAHMUD TURKIA/Scanpix
BOMBET: Kadhafis sønn og tre barnebarn skal ha blitt drept i bombeangrepet. Foto: AFP PHOTO/MAHMUD TURKIA/ScanpixVis mer

Faremo vil ikke si om Kadahfi-sønn ble drept av norske bomber

Norske jagerfly «trenger ikke å ha vært med på dette toktet», sier Faremo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vil understreke at når jeg ikke kommenterer enkeltoppdrag, så er det jo heller ikke slik at vi trenger å ha vært med på dette toktet, sier Grete Faremo (Ap) til NRK.

Forsvarsministeren mener det er blitt antydet at norske jagerfly kan ha stått bak angrepet som natt til lørdag skal ha tatt livet av Kadhafis yngste sønn og tre av hans barnebarn.

- Jeg er opptatt av at i det at jeg ikke kommenterer enkeltoppdrag ligger det ikke en selvfølgelig bekreftelse. Men jeg bekrefter at vi er med i en operasjon som er autorisert av FN for å beskytte sivile i Libya, sier Faremo.

- Militære mål På spørsmål om et privathus er et militært mål, svarer hun at kommando- og kontrollsentre er militære mål. Faremo avviser at den libyske lederen er blant NATOs mål.

- Målet med operasjonen er ikke å gå etter Kadhafi, det har både jeg og generalsekretæren i NATO gjentatt flere ganger, påpeker forsvarsministeren.

Forsvarsministeren sier at hun holder seg løpende oppdatert om den norske styrkens operasjoner i Libya, og sier hun har den oversikten hun trenger.

- Nå har NATO fløyet drøye fire tusen oppdrag, og 1.750 før helgen var da mot bakkemål. Norge har fløyet 266 av disse, og vi har også sluppet drøye 240 bomber, opplyser Faremo.

- Beskytte sivile Hun understreker at alliansen går etter strategiske, viktige mål, som i hovedsak innebærer kommando- og kontrollsentre. Grunnlaget for operasjonen er militære legitime mål, og Norges oppgave er å beskytte sivile, gjentar forsvarsministeren.

- For oss er det svært viktig å gjøre alt vi kan for å unngå at sivile liv går tapt, sier hun.

(NTB)