Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Faremo vil nedtrappe Libya-bidraget

Etter den første tremånedersperioden.

REDEGJORDE:
Utenriksminister Jonas Gahr Støre og forsvarsminister Grete Faremo i stortingssalen før redegjørelsen om situasjonen og norsk innsats i Libya.
Foto: Berit Roald / Scanpix
REDEGJORDE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre og forsvarsminister Grete Faremo i stortingssalen før redegjørelsen om situasjonen og norsk innsats i Libya. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvarsminister Grete Faremo og utenriksminister Jonas Gahr Støre redegjorde i dag om situasjonen i Libya og den norske innsatsen. Der opplyste Faremo om at et norsk bidrag etter den første tremånedersperioden.

- NATOs medlemsland står samlet om beslutningen om å iverksette operasjon Unified Protector. Det er ennå for tidlig å si hvordan Norge skal bidra militært etter nåværende deployeringsperiode. Det norske bidraget utfører et krevende oppdrag og intensiteten på operasjonene er høy. Norge er et relativt lite land med begrensede militære ressurser. Norge har bidratt mye i de innledende fasene, sier Faremo.

- Mindre omfattende - Dersom NATO viderefører operasjonen etter 24. juni, vil et eventuelt norsk bidrag bli et annet og mindre omfattende enn dagens bidrag, sier Faremo videre.

Totalt har NATO nå fløyet om lag 5700 oppdrag, hvorav over 2000 er oppdrag som har til hensikt å ta ut bakkemål. Disse tallene inkluderer ikke tokt som gjennomføres i nasjonal regi av enkelte land. Norske F-16 har fløyet totalt 315 oppdrag, og har til sammen sluppet 289 bomber.

Hun bekrefter at flyene har bombet båte bevegelige mål som stridsvogner og faste installasjoner. Hun sa også at operasjonen var inne i en fase der strategiske mål som kommandosentraler har vært mål, og at spesielt norske fly at utført spesielt krevende oppdrag.

Faremo forklarte også at det er beregnet at merkostnadene for det norske bidraget vil være på 261 millioner kroner.

Kritiserte SV-Kristin Opposisjonen, med Høyre og Fremskrittspartiet i spissen, kritiserte regjeringen for det de mener er intern uenighet etter at SV-leder Kristin Halvorsen gikk ut etter partiets landsstyremøte og sa at kampflyene må hentes hjem etter tremåndersperioden.

- Det er situasjonen i Libya som bør være avgjørende, og ikke interne forhold i et regjeringsparti i Norge, sa Morten Høglund (Frp) til Dagbaldet før de to statsrådene gikk i gang med redegjørelsen.

Ine Marie Eriksen Søreide (H) mener det er uklokt av regjeringen å allerede nå konkludere med at det norske bidraget vil bli mindre omfattende enn dagens bidrag.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sa i sin redegjørelse at utviklingen i Libya først og framst vil avgjøre hvor lenge de militære operasjonene vil pågå.

- Det må være bakteppet for å vurdere også Norges videre bidrag, sier Støre i sin redegjørelse om situasjonen i Libya i Stortinget.

Tre muligheter Utenriksminister Jonas Gahr Støre gikk inn på situasjonen og bakteppet rundt situasjonen i Libya, og skisserte opp tre muligheter for veien framover:

VIL TRAPPE NED OPERASJONEN: Forsvarsminister Grete Faremo sier man trolig vil nedtrappe det norske bidraget til operasjonen i Libya etter tremånedersperioden. Her tar et F-16-fly av fra Souda Air Base på Kreta. Foto: Lars Magne Hovtun/Forsvaret
VIL TRAPPE NED OPERASJONEN: Forsvarsminister Grete Faremo sier man trolig vil nedtrappe det norske bidraget til operasjonen i Libya etter tremånedersperioden. Her tar et F-16-fly av fra Souda Air Base på Kreta. Foto: Lars Magne Hovtun/Forsvaret Vis mer

- Det første alternativet innebærer en videreføring av Kadhafis regime. Dette er nok lite sannsynlig på grunn av motstanden, den internasjonale isolasjonen og svekkelsen i regimets militære slagkraft, sier Gahr Støre.

- Det andre innebærer at Kadhafi at regimet overvinnes militært og at opposisjonen i Benghazi overtar makta, fortsatte han.

- Det tredje vil være en forhandlet løsning mellom de to partene, basert på våpenhvile etter forhandlinger om politisk maktfordeling.

Uansett løsning vil de nye makthaverne ha behov for internasjonal bistand, konkluderer Gahr Støre.

Dagbladet kommer med mer.

BESØKTE STYRKENE: Forsvarsminister Grete Faremo.
Foto: Jonas S. Rasch/Dagbladet
BESØKTE STYRKENE: Forsvarsminister Grete Faremo. Foto: Jonas S. Rasch/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media