KONTROLLHØRING: Statsråd Grete Faremo, Justis- og beredskapsdepartementet, på vei inn til åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, 22.juli-kommisjonen.Til venstre departementsråd Tor Saglie, til høyre ekspedisjonssjef Thor Arne Aas.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
KONTROLLHØRING: Statsråd Grete Faremo, Justis- og beredskapsdepartementet, på vei inn til åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, 22.juli-kommisjonen.Til venstre departementsråd Tor Saglie, til høyre ekspedisjonssjef Thor Arne Aas. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Faremo vurderer å endre bistandsinstruksen igjen

Reglene for når politiet kan be om hjelp fra Forsvaret ble endret etter 22. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Grete Faremo (Ap) mener den såkalte bistandsinstruksen trolig bør endres igjen.

Det kom fram under Faremos forklaring under 22. juli-høringen på Stortinget mandag.

Politiet fikk kritikk fordi de brukte for langt tid på å be Forsvaret om bistand 22. juli. Det medførte at den såkalte bistandsinstruksen ble endret og tydeliggjort i sommer.

Faremo sier erfaringer med instruksen siden den gang viser at den trolig bør endres igjen.

Bakgrunn er blant annet en hendelse under åpningen av Stortinget 2. oktober i år, da politiet ba om bistand fra Forsvaret på grunn av det de oppfattet som en mulig trusselsituasjon rundt Stortinget. Anmodningen ble stoppet på politisk hold i Justisdepartementet. Faremo sier behandlingen av anmodningen tok for lang tid på ledelsesnivå i departementet.

- Jeg spør meg om vi ikke bør gå ett skritt lenger, og gjøre slik man gjør i Sverige. Der går en anmodning rett til forsvaret, og den blir kun stanset dersom politisk nivå går inn og stanser den. Det vil i tilfelle kreve en lovendring, sa Faremo.

I Norge må politisk ledelse godkjenne anmodningen fra politiet før den går til Forsvaret.

(NTB)