Faremo vurderer anke av tomtefeste-dommen

Ingen skal frykte for at EMD-dommen vil ta fra dem hytte og hus, sier justisministeren.

TAR STILLING:  Faremo sier departementet nå jobber langs to spor. Det ene er en grundig gjennomgang av dommen med tanke på mulighetene for å anke. Det andre er arbeidet med å finne rimelige reguleringsmekanismer innenfor det nasjonale skjønn EMD innrømmer at vi har. Foto: Morten Holm /  SCANPIX
TAR STILLING: Faremo sier departementet nå jobber langs to spor. Det ene er en grundig gjennomgang av dommen med tanke på mulighetene for å anke. Det andre er arbeidet med å finne rimelige reguleringsmekanismer innenfor det nasjonale skjønn EMD innrømmer at vi har. Foto: Morten Holm / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen vurderer å anke dommen i tomtefestesaken. Men uansett utfall vil vi sørge for at avgjørelsen i den Europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) ikke får urimelige konsekvenser for tomtefesterne, sier justisminister Grete Faremo (Ap) til NTB.

Hun beroliger dem som på bakgrunn av EMD-dommen nå frykter for at de må betale en helt annen årsavgift enn i dag.

- Det er viktig på presisere at dommen ikke underkjenner retten til å fornye en festekontrakt. Forlengelsesretten er klar, men det kan ifølge EMD ikke i all evighet skje «på samme vilkår».

To spor Faremo sier departementet nå jobber langs to spor. Det ene er en grundig gjennomgang av dommen med tanke på mulighetene for å anke. Det andre er arbeidet med å finne rimelige reguleringsmekanismer innenfor det nasjonale skjønn EMD innrømmer at vi har.

- Hvordan dette teknisk og formelt skal gjøres må vi komme tilbake til fordi det i Norge finnes så mange forskjellige typer festekontrakter, sier Faremo.

Hun frykter imidlertid ikke at det skal bli noen politisk uenighet om dette spørsmålet.

- Det var et bredt politisk kompromiss som lå til grunn for Stortingets vedtak i 2004. Selv om det var Arbeiderpartiet som gjennom flere år arbeidet aktivt for å styrke tomtefesternes rettigheter, ble det Bondevik-regjeringen som la fram lovforslaget. Det fikk følgelig både Arbeiderpartiets og Høyres støtte, sier Faremo.

Rask reaksjon Justisministeren sier det vil bli gjennomført en rask vurdering av ankespørsmålet.

- Samtidig skal vi få fram rimelige reguleringsmekanismer slik at folk ikke behøver å engste seg unødig. Det er betydelige forskjeller i dagens festekontrakter. Derfor er det viktig at vi både er raske og grundige i de vurderinger som skal gjøres, men ingen skal frykte for at EMD-dommen vil ta fra dem hytte og hus.

Faremo mener det er viktig at fagfolk avklarer hvordan dommen er å forstå. Vi skal vokte oss for å tolke den for vidt. Kanskje vil den ikke omfatte alle, og kanskje vil den få svært små konsekvenser. Jeg lover å få fakta på bordet raskt og deretter sikre at alle endringer bygger på rimelige reguleringsmekanismer, sier justisministeren.

(NTB)