Faremo vurderer anke av tomtefeste-dommen

Ingen skal frykte for at EMD-dommen vil ta fra dem hytte og hus, sier justisministeren.

TAR STILLING:  Faremo sier departementet nå jobber langs to spor. Det ene er en grundig gjennomgang av dommen med tanke på mulighetene for å anke. Det andre er arbeidet med å finne rimelige reguleringsmekanismer innenfor det nasjonale skjønn EMD innrømmer at vi har. Foto: Morten Holm /  SCANPIX
TAR STILLING: Faremo sier departementet nå jobber langs to spor. Det ene er en grundig gjennomgang av dommen med tanke på mulighetene for å anke. Det andre er arbeidet med å finne rimelige reguleringsmekanismer innenfor det nasjonale skjønn EMD innrømmer at vi har. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Regjeringen vurderer å anke dommen i tomtefestesaken. Men uansett utfall vil vi sørge for at avgjørelsen i den Europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) ikke får urimelige konsekvenser for tomtefesterne, sier justisminister Grete Faremo (Ap) til NTB.

Hun beroliger dem som på bakgrunn av EMD-dommen nå frykter for at de må betale en helt annen årsavgift enn i dag.

- Det er viktig på presisere at dommen ikke underkjenner retten til å fornye en festekontrakt. Forlengelsesretten er klar, men det kan ifølge EMD ikke i all evighet skje «på samme vilkår».

To spor Faremo sier departementet nå jobber langs to spor. Det ene er en grundig gjennomgang av dommen med tanke på mulighetene for å anke. Det andre er arbeidet med å finne rimelige reguleringsmekanismer innenfor det nasjonale skjønn EMD innrømmer at vi har.

- Hvordan dette teknisk og formelt skal gjøres må vi komme tilbake til fordi det i Norge finnes så mange forskjellige typer festekontrakter, sier Faremo.

Hun frykter imidlertid ikke at det skal bli noen politisk uenighet om dette spørsmålet.

- Det var et bredt politisk kompromiss som lå til grunn for Stortingets vedtak i 2004. Selv om det var Arbeiderpartiet som gjennom flere år arbeidet aktivt for å styrke tomtefesternes rettigheter, ble det Bondevik-regjeringen som la fram lovforslaget. Det fikk følgelig både Arbeiderpartiets og Høyres støtte, sier Faremo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer