Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Faren avblåst over store deler av Stillehavet

Unntatt Russland og Japan. Frykt for tre meter bølger i Japan.

 FAREN OVER:  Bare ekstra krusninger i bølgene utenfor Waikiki Beach, Honolulu før tsunamivarselet ble avblåst. For første gang på 16 år ble det varslet med sirener på Hawaii. FOTO: AP/SCANPIX.
FAREN OVER: Bare ekstra krusninger i bølgene utenfor Waikiki Beach, Honolulu før tsunamivarselet ble avblåst. For første gang på 16 år ble det varslet med sirener på Hawaii. FOTO: AP/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Jordskjelvbølgene fra Chile var på det meste en meter høye på Hawaii. Det ble ikke meldt om skader i den amerikanske delstaten, og tsunamivarselet for øygruppen er hevet.

To timer etter at de første effektene av tsunamien var merkbare på Hawaii, erklærte Pacific Tsunami Warning Center at faren var over.


Etter at sjøen først trakk seg tilbake, steg vannstanden, og de største bølgene hadde en høyde på nesten en meter.


Ved 01.30-tiden norsk tid var tsunamivarselet avblåst over hele Stillehavet - unntatt for Japan og Russland. Japanske myndigheter frykter fortsatt tre meter høye bølger.


Frykt i Japan

Det opplyser Pacific Warning Center. I Japan mener imidlertid myndighetene det er fare for en tre meter høy jordskjelvbølge, og innbyggerne oppfordres til å komme seg opp i høyden. Jordskjelvet som rammet Chile natt til lørdag, hadde en styrke på hele 8,8. Tsunamien som ble utløst av skjelvet, har kostet minst fem mennesker livet på Robinson Crusoe-øya i den chilenske øygruppen Juan Fernández.

Sirener

Flere tusen mennesker er blitt evakuert på Hawaii, hvor det ble brukt sirener for å advare folk for første gang på 16 år.


Ved øya Tasmania utenfor Australia ble det meldt om havnivåstigning på bare noen få centimeter.

Større bølger kan ramme kontinentet etter hver, men australske meteorologer tror ikke de vil føre til store skader.

- Vi regner ikke med noen betydelig oversvømmelse, men vi oppfordrer likevel folk til holde seg unna vannet, sier Alasdair Hainsworth ved Bureau of Meteorology.

Han advarer om at det kan bli sterke strømmer langs østkysten av Australia over en periode på fire til seks timer.

(NTB-AFP- Reuters).
Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!