Norsk statsborger dømt til døden

- Faren din skal skytes lørdag

Familien til den dødsdømte norske statsborgeren Saad Jidre, har fått beskjed om at han skal henrettes lørdag.

DØDSDØMT: Saad Jidre sitter fengslet i piratfengselet i Hargeisa. Familien hans i Norge fikk i dag beskjed om at han skal henrettes lørdag. Foto: Katharine Houreld / AP Photo
DØDSDØMT: Saad Jidre sitter fengslet i piratfengselet i Hargeisa. Familien hans i Norge fikk i dag beskjed om at han skal henrettes lørdag. Foto: Katharine Houreld / AP Photo Vis mer
Publisert

Saad Jidre (54) ble onsdag dømt til døden i Somaliland. Familien til Jidre i Norge, fikk i dag melding om at han skal henrettes ved skyting lørdag.

- Det var familien som fikk beskjed fra hovedstaden Hargeisa, om at faren skal henrettes lørdag, forteller Saad Jidres norske bistandsadvokat, Farid Bouras i Advokatfirmaet Elden.

Bouras har i dag sendt e-post til utenriksminister Ine Eriksen Søreide. I e-posten ber han den norske regjeringen gjøre det de kan for å få stoppet en mulig henrettelse av Saad Jidre, som har vært norsk statsborger siden 1995.

Orienterer presidenten

- Jeg har vært i direkte kontakt med utenriksminister Yasin Haji Mohamoud i Somaliland. På telefon nå i ettermiddag, bekreftet utenriksministeren at han kjenner saken, sier Farid Bouras til Dagbladet.

- Han var ikke kjent med at Saad Jidre skulle henrettes nå, og lovet at han skulle orientere presidenten i Somaliland, Muse Bihi Abidi om saken. Samtidig forsikret utenriksministeren at Saad Jidre skal få sin anke behandlet, sier bistandsadvokat Farid Bouras.

FRYKTER: Bistandsadvokat Farid Bouras frykter for Saad Jidres liv. Foto: Advokatfirmaet Elden
FRYKTER: Bistandsadvokat Farid Bouras frykter for Saad Jidres liv. Foto: Advokatfirmaet Elden Vis mer

Usikker

Til tross for at utenriksministere Mohamoud nærmest garanterte at Saad Jidre ikke skal skytes lørdag, er Farid Bouras usikker på hva som skjer i Somaliland.

- Somaliland er en selverklært utbryterrepublikk, og et samfunn hvor klanene styrer. Nå håper vi at Saad Jidre får anke dødsdommen inn for en høyere domstol, og at norske myndigheter bruker sin innflytelse til å presse myndighetene i Somaliland, sier Bouras.

Bistandsadvokaten var tidligere i dag i telefonisk kontakt med Saad Jidre.

Sliten og redd

- Han er svært sliten og redd. Han frykter at han skal bli skutt lørdag, sier Farid Bouras til Dagbladet.

- Saad Jidre er også syk, og trenger medisiner.

- Vi gjør nå det vi kan for å få stoppet en mulig henrettelse. Forhåpentligvis vil myndighetene i Somaliland, la Saad Jidres anke bli behandlet av en høyere domstol. Problemet er at vi ikke vet hva som skjer der nede, og om myndighetene har kontroll og forhindrer en henrettelse, sier Farid Bouras.

54-åringens lokale advokat i Somaliland, Abdirahman Mohamed Mohamoud, fikk ikke være til stede da dommeren onsdag morgen avsa dødsdommen. Advokaten jobber nå sammen med de norske bistandsadvokatene Farid Bouras og John Christian Elden for å forhindre at Saad Jidre blir henrettet lørdag.

«Uskyldig»

Dagbladet snakket på telefon med Saad Jidre i juni i år. To måneder etter at han ble arrestert og anklaget for å ha drept en yngre mann i Hargeisa i Somaliland. Han forklarte da:

- Jeg var på ferie i Somaliland. Ved 21-tiden 4. april i år var på vei hjem. Uten forvarsel ble jeg angrepet av en mann. Han sparket og slo, mens jeg forsøkte å beskytte meg.

FENGSLET: Her i en slik fengselscelle i Hargeisa i Somaliland, sitter den dødsdømte norske statsborgeren Saad Jidre. Han deler celle med 16 andre menn. Foto: Tony Karumba / AFP Photo
FENGSLET: Her i en slik fengselscelle i Hargeisa i Somaliland, sitter den dødsdømte norske statsborgeren Saad Jidre. Han deler celle med 16 andre menn. Foto: Tony Karumba / AFP Photo Vis mer

Saad Jidre understreket flere ganger overfor Dagbladet at han var uskyldig i å ha drept noen, selv om han innrømmet at han hadde vært i et basketak med avdøde.

- Jeg ble angrepet, og forsvarte meg, fortalte Jidre i telefonintervjuet.

Bistandsadvokat Farid Bouras frykter også for sikkerheten til Jidre i fengselet i Hargeisa.

UD kaller inn

- Han er tidligere forsøkt forgiftet i fengselet. Han sitter på en celle sammen med 16 andre menn, sier Bouras.

- Utenrikstjenesten er kjent med at en norsk statsborger er dømt til døden i Hargeisa og vi følger saken gjennom flere spor, både her i Oslo og gjennom ambassaden, sier pressetalsperson Ragnhild Simenstad i UD.

Ambassaden vår i Nairobi yter konsulær bistand i tråd med faste rammer. Ambassaden har hatt løpende kontakt med familien og vedkommendes norske og lokale advokater. Ambassaden har også tatt opp saken med lokale myndigheter, sier Simenstad.

- Vi har stor forståelse for at dette er vanskelig, for både den fengslede nordmannen og familien hans. I saker der norske borgere blir idømt dødsstraff vil norske myndigheter engasjere seg for å anmode om at straffen ikke fullbyrdes. Dette er i tråd med norske myndigheters globale engasjement mot dødsstraff, sier Simenstad.

- Vi vil derfor kalle inn en representant for Somaliland i Norge til et møte i Utenriksdepartementet så snart som mulig, sier pressetalsperson Ragnhild Simenstad i UD.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer