Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Faren for etterskjelv stor

Men norsk ekspert mener faren for tsunami er over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Faren for en flodbølge er trolig over etter jordskjelvet utenfor kysten av Sumatra mandag, sier Kuvvet Atakan, professor i seismologi ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen til NTB.

- Cirka tre timer etter jordskjelvet, som var 18.09 norsk tid, vil man kunne avblåse faren for en flodbølge etter dette jordskjelvet, sier Atakan.

Jordskjelvets episenter ligger rett sør for skjelvet som forårsaket flodbølgekatastrofen 2. juledag.

Horisontal bevegelse

Atakan tror en mulig grunn til at det ikke kommer noen flodbølge, er at skjelvet ikke har fått en jordplate til å heve seg over en annen, men at de bare har beveget seg horisontalt mot hverandre på havbunnen.

- En mulig årsak til at det ikke ble dannet flodbølge kan være at bruddsonene ligger parallelt til den såkalte plategrensen der det forrige jordskjelvet forekom. Forskyvningen vil da forekomme på et horisontalt plan og da blir det ikke dannet en tsunami. En tsunami er avhengig av at det er en vertikal bevegelse på havbunnen, forklarer han.

Jordskjelvet utenfor kysten av Sumatra ble målt til 8,7 på Richters skala.

Sørøstlig retning

- Dette jordskjelvet har mindre styrke og energi enn det forrige skjelvet og en eventuell tsunami ville derfor ha vært mindre og svakere, sier Atakan.

Årsaken til at ikke Sumatra ble rammet av en flodbølge forklarer han slik:

- Bruddet jordskjelvet forårsaket i havbunnen forplantet seg i sørøstlig retning, og energien blir dermed sendt i samme retning. En eventuell tsunami ville dermed også gå i samme retning ut mot åpent hav i Indiahavet.

Atakan understreker at faren ved etterskjelv er stor.

- Dette er en fare for befolkningen. Spesielt bygninger som ble delvis ødelagt i dagens skjelv vil være farlige å flytte inn i igjen, sier seismologiprofessoren.

Delte meninger

Andre eksperter sa imidlertid mandag kveld at jordskjelvet helt sikkert ville utløse en flodbølge.

- Min personlige oppfatning er at det er 100 prosent risiko for at det kommer en tsunami, sier jordskjelvekspert Kerry Sieth, ved US Geological Survey.

Flodbølgefaren ble avblåst i Indonesia og Thailand 2. påskedag kveld, men flere eksperter hevdet det var fare for at en flodbølge var på vei sørover mot Mauritius og Madagaskar.

10 cm høy bølge

Seismolog Phil Cummins ved Australias Geofysiske kontor sier jordskjelvet mandag kan forårsake en like stor flodbølge som den som rammet 2. juledag.

- Vi har sett en 10 centimeter høy bølge på Cocos-øyene. Vi hadde en 30 centimeters bølge 2. juledag. Den kan komme til å bli stor, og det er vi bekymret for. Men vi tror ikke den blir større en bølgen 26. desember, sier Cummins til Reuters.

Jordskjelvet mandag var kraftig nok til å forårsake en stor og ødeleggende flodbølge, ifølge Satish Shetye ved det indiske instituttet for oseanografi.

- Skjelvet skjedde på 30 kilometers dyp, noe som er dobbelt så dypt som desemberskjelvet. Det betyr at en flodbølge, dersom den oppstår, kan bli dypere og kraftigere, advarte Shetye.

FN hadde mandag kveld ikke fått meldinger om at jordskjelvet hadde forårsaket noen flodbølger. (©NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!