- Faren for krig rykket nærmere

Det er enighet blant norske politikere om at faren for krig i Irak rykket nærmere etter utenriksminister Colin Powells tale i FNs sikkerhetsråd onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verken SV-leder Kristin Halvorsen eller Åslaug Haga (Sp) mener at Powell kom med nye avgjørende bevis.

Utenriksminister Jan Petersen (H) sier at Powell ga en sterk og detaljert presentasjon.

- Det er helt ubegripelig at Irak ikke vil samarbeide. Detaljgraden i den amerikanske dokumentasjonen må gjøre inntrykk på alle, sier Petersen.

Utenrikskomiteens leder Thorbjørn Jagland (Ap) slår fast at situasjonen nå er svært kritisk, og at Irak må skjønne at den eneste måten å unngå krig på er å endre kurs.

- En siste sjanse

Jagland og Petersen er enige om at det er nødvendig at Irak-krisen blir behandlet på nytt i Sikkerhetsrådet, men at det bør bli Iraks siste sjanse.

- Kommer det en ny resolusjon, betyr det en absolutt siste sjanse for Irak, sier Petersen.

Han understreker at resolusjon 1411 ikke inneholder noe som forutsetter at Irak må bruke sine masseødeleggelsesvåpen for at det skal bli aktuelt å avvæpne Saddam Hussein. Ifølge Petersen er ikke problemstillingen om bevisene er solide nok til at de berettiger en krig.

- Bevisene er derimot mer enn solide nok til at Iraks leder må forstå at han må bøye seg for verdenssamfunnets krav, sier han.

- Krigsfaren overhengende

- Powell viste at USA mener det er berettiget å gå til krig mot Irak med eller uten FNs velsignelse. Det er ingen tvil om at verden er rykket nærmere en krig, sier Jagland.

Han konstaterer at alle nå må være overbevist om at USA er overbevist om at det er nødvendig å gripe til våpen.

Jagland mener at Powell neppe la fram noen ugjendrivelige bevis som vil overbevise skeptikerne.

- Nå må vi la våpeninspektørene vurdere det som kom fram. Det er viktig at våpeninspektørene fortsetter sitt arbeid. Men ingen må nå forsøke å lure seg selv. Hvis FN ikke klarer å overbevise Irak om at det er nødvendig å slå inn på en annen vei, vil USA aksjonere med eller uten FN-mandat. Alt må settes inn på at våpeninspektørene må få bedre arbeidsforhold. Alle medlemmene i Sikkerhetsrådet må stå sammen slik at Irak skjønner alvoret, sier Jagland til NTB.

- Lite nytt

- Det var lite nytt, og ingenting som fikk meg til å endre standpunkt, sier Sps utenrikspolitiske hovedtaler Åslaug Haga.

- FN har ikke nok til å si at et militært angrep er nødvendig nå, konkluderer hun.

Kristin Halvorsen sier også at det ikke kom fram noen nye bevis.

- Det nye er opptrappingen i tonen. Det virker som USA har bestemt seg for å gå til angrep uansett, sier hun.

(NTB)