Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Faren kidnappet barna - UD gjør ingenting

Kate Mortensen har ventet 17 måneder på å få se sine to bortførte barn igjen. Da ektemannen kidnappet barna og tok dem med til Libanon, trodde hun at Utenriksdepartementet skulle finne en løsning, men nå har hun mistet troen på UD. De siste fem åra er antall barnekidnappingssaker doblet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Marerittet inntraff i desember 1998. Kate Mortensens sønner på fem og åtte år ble kidnappet og ført til Libanon.

Kate Mortensen og hennes advokat Bergny Ofstad Karlsen føler at lite har skjedd siden UD lovet å ta tak i saken.

Den fortvilte Alta-kvinnen får ikke noen tilbakemelding fra UD om hvordan saken står, og hun beskylder norske myndigheter for å ha vært for sene til å reagere, slik at hennes ektemann klarte å skaffe seg en rettslig kjennelse i Libanon på at ungene skulle være der.

Mortensen føler at UD lovet at saken skulle løse seg med deres hjelp, men det har ikke skjedd. Dette er ikke uvanlig mener UD.

Ikke lagt bort

- De som blir trukket inn i slike saker er nesten alltid skuffet og fortvilet over at UD ikke gjør nok. Det er bare naturlig, sier ekspedisjonssjef i rettsavdelingen, Hans Wilhelm Longva, til Dagbladet.no.

Longva forsikrer at saken ikke er lagt bort fra UDs side.

Årsaken til at den ligger i ro er at rettsapparatet i Libanon er koplet inn, og derfor kan ikke UD gjøre stort annet enn å vente på utfallet av saken. Nå er det Norges representant i Damaskus som har saken på sitt bord.

- Kate Mortensen mener UD reagerte for seint i denne saken?

- Det kan ikke jeg uttale meg om, ettersom det er noen andre som har håndtert den, sier Longva.

- Jeg hører aldri noe fra UD. Når vi hører noe, er det når vi tar kontakt først, sier Kate Mortensen.

Dette er forsåvidt riktig, men UD melder ikke fra om utviklingen i saker når ikke noe nytt skjer, får Dagbladet.no opplyst.

Barnekidnapping doblet

Bortføring av barn fra Norge til andre land skjer oftere og oftere.

For fem år siden var det registert 17 slike saker i Norge. I fjor hadde tallet økt til 35, skriver VG. Det er en økning på 100 prosent på fem år.

At dette skjer, overrasker ikke Kate Mortensen.

- Det kommer flere utlendinger til Norge, noe som fører til flere slike ekteskap enn før. Dermed er jo også risikoen større for at noe slikt skal skje, sier Mortensen.

Det hun derimot er overrasket over er at det finnes mennesker som er villige til å bortføre små barn fra moren sin.

I dag er hennes to sønner seks og ti år gamle. Moren har ikke sett dem siden de var åtte og fem.

Ingen utleveringsavtale

Libanon har ikke underskrevet Haag-konvensjonen som regulerer kidnappingssaker med barn over landegrenser. Norske myndigheter har få sanksjonsmuligheter overfor Libanon.

- Jeg synes det ikke skal spille noen rolle hva slags land UD har med å gjøre. Det er feil innstilling fra UD når de sier at Libanon ikke har noen avtale med Norge i slike saker, sier Mortensen.

Hun mener Norge bør rette en formell henvendelse til Libanon om saken.

- Vi har jo hatt masse med det landet å gjøre, sier Mortensen, og sikter til Norges 20 år lange engasjement i FN-regi med fredsbevarende styrker i landet.

Ingen innblanding

UD forstår Alta-kvinnens frustrasjon, men viser til at det ville være utenkelig å gjøre noe slikt.

- Libanon har i såpass mange år har hatt en vestlig innflytelse i sin domstol, slik at det er vanskelig å legge føringer på retten gjennom landets myndigheter.

En advokat i Libanon fører nå Mortensen sak på vegne av henne i Midtøsten. Advokaten forsøker å få saken opp for en sivil rett, som kan sette den gjeldene kjennelsen fra en shiamuslimsk rett til side og åpne for hjemsendelse av barna til sin mor i Norge.

- Jeg skal ikke bare få se barne mine igjen, jeg skal ha dem hjem hit til Alta, sier Kate Mortensen, som aldri gir opp kampen for sine barn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media