- Faren min ble kidnappet av kinesiske agenter

Ti-Anna (21) vil minne om at tusener lider samme skjebne som Liu Xiaobo i kinesiske fengsel.

TOK TIL TÅRER:  Ti-Anna Wang (21) klarte ikke å holde tårene tilbake da hun snakket om faren, som er dømt til fengsel på livstid i Kina. Hun er i Oslo for å minne om at det er flere en fredsprisvinner Liu Xiaobo som sitter som samvittighetsfange i Kina. Foto: Sveinung Ystad
TOK TIL TÅRER: Ti-Anna Wang (21) klarte ikke å holde tårene tilbake da hun snakket om faren, som er dømt til fengsel på livstid i Kina. Hun er i Oslo for å minne om at det er flere en fredsprisvinner Liu Xiaobo som sitter som samvittighetsfange i Kina. Foto: Sveinung YstadVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er åtte år siden Ti-Anna Wangs (21) far, Wang Bingzhang,  ble arrestert av kinesiske myndigheter. Ifølge datteren skjedde det under et besøk i Vietnam. Selv var hun bare 13 år.

Faren hadde reist til USA på utdanningsstipend fra kinesiske myndigheter, men var i stedet blitt engasjert i å jobbe for demokrati i hjemlandet. Hos kinesiske myndigheter falt dette i dårlig jord.

- De sendte agenter til Vietnam som tvang ham til Kina. Her ble han arrestert og dømt til livsvarig fengsel. Jeg er her for å minne om at Liu Xiaobo ikke er den eneste som lider for sine meninger i Kinas fengsel. Tusenvis lider samme skjebne. Mange har det kanskje verre, fordi de ikke har noen utenfor som øver press på myndighetene, sier hun til Dagbladet.
 
Tårer Da hun i går snakket foran 250 kinesiske dissidenter som er samlet i anledning fredsprisen, klarte hun ikke å holde tårene tilbake.

- Det er vanskelig å snakke om hverdagen som er vår realitet. Min far har blitt torturert og har svært dårlig fysisk helse. Men det verste er å se hvordan han er brutt ned psykisk og emosjonelt av fangenskapet og utallige
timer på isolat. Han er i dag bare en skygge av seg selv, forteller 21-åringen som selv er bosatt i USA.

De kinesiske dissidentene som var samlet i går er spredd over hele verden. Ingen bor i Kina i dag. De som bor i Kina er nektet utreise.

Derimot var det mange som har kjempet lenge for politisk reform. Seks av dem var sammen på Den himmelske freds plass under demonstrasjonene og de påfølgende massakrene i 1989.

- Noen av oss har ikke sett hverandre siden den gang for 21 år siden, sier Jian Zhang.

Han sto i første rekke av studenter da militæret rykket fram, og ble skutt tre ganger, blant annet i låret og i panna.
Glemt siden 89 - Siden massakren på Den himmelske fredsplass har Vesten glemt menneskerettighetene i Kina. Fredsprisen er en oppmuntring for alle studentene fra 89 og alle som jobber for menneskerettigheter i Kina, sier Jian Zhang.

- Vi er alle studenter fra den himmelske fredsplass, fremdeles. Vi var mer frihetselskende enn vi var kinesiske patrioter, sier Wuer Kaixi, uigueren som var en av lederne for opprøret.

- Vi er ikke forente politisk, men vi har en stor grad av enighet og samhold. Vi står hverandre nære i de samme verdiene for frihet og for demokrati, sier han.
Høy pris Yang Jianli måtte sone fem års fengsel for sin deltakelse på den himmelske freds plass. I kveld var han på vegene av Liu Xiaobos kone, Liu Xia, vertskap for dissidentene.

Han forteller at det verste med fengselsoppholdet var tida i isolat.
- Jeg hadde ikke bøker eller noe å skrive på. For å holde ut lagde jeg dikt i tankene mine, sier han.

Rabia Kadeer er leder for uiguernes menneskerettighetskamp i Kina. For dette betaler også hun en høy pris.

- Jeg har to sønner som sitter i fengsel i Kina, tre barn og ni barnebarn holdes i husarrest. Selv har jeg sittet fengslet i seks år og min mann i ni år. Jeg er i eksil nå og kan selvsagt aldri dra tilbake til Kina. Det er det vi må ofre. Jeg håper at prisen vil være med å bedre situasjonen, sier hun.

HØY PRIS:  Yang Jianli (til høyre) var fengslet i fem år etter opptøyene på Den himmelske freds plass i 1989. Rabia Kadeer har sonet seks år for sine kamp for uigurenes rettigheter. Begge er i Norge i anledning fredsprisen. Foto: Sveinung Ystad
HØY PRIS: Yang Jianli (til høyre) var fengslet i fem år etter opptøyene på Den himmelske freds plass i 1989. Rabia Kadeer har sonet seks år for sine kamp for uigurenes rettigheter. Begge er i Norge i anledning fredsprisen. Foto: Sveinung Ystad Vis mer