Faren mister sine byer, sønnen sine luksusvenner

Muammar Kadhafi mister grepet om Libya. Doktogradsønnen Saif al-Islam sliter med å holde på vennene sine i Europa.

DOKTOGRADSØNNEN: Saif al-Islam Kadhafi, sønnen til diktatoren Muammar, ble pekt ut til å være mannen som skulle ta over Libya og føre det mot en demokratisk og mer liberal vei. Denne uka har han stått i TV-ruta og forsvart sin far og nektet for at de står bak noe blodbad i landet. Foto: EPA/AL ARABIYA/SCANPIX
DOKTOGRADSØNNEN: Saif al-Islam Kadhafi, sønnen til diktatoren Muammar, ble pekt ut til å være mannen som skulle ta over Libya og føre det mot en demokratisk og mer liberal vei. Denne uka har han stått i TV-ruta og forsvart sin far og nektet for at de står bak noe blodbad i landet. Foto: EPA/AL ARABIYA/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste rapporter går på at Muammar Kadhafi mister grepet om by etter by i sitt Libya.

Bedre går det ikke for sønnen. Saif al-Islam Kadhafi ser ut til å miste stadig flere av sine fasjonable venner fra studeitiden i metropolen London i England.

Den vestlige 38-åringen leste sine studiebøker på London School of Economics og var nære venner med toppolitikere og finanspersonligheter i London, skriver britiske Guardian.

Mannen har arkitekt-bakgrunn og han ble pekt ut som farens etterfølger. Han var den gode sønnen som skulle føre landet i en ny retning.

1, 2, 3 Den siste tida har han ofte vært Kadhafi-familiens ansikt utad i familiens kamp om å beholde landet.

Ifølge The Guardian uttalte han så seint som i 2002 at Libyas politikk nummer én var demokrati.

- Nummer en er demokrati, nummer to er demokrati, nummer tre er demokrati, skal han ha sagt i et libysk intervju.

Mange kjenner igjen en lignende retorikk fra tidligere i uka på spørsmål om familien har en plan B for landet deres.

Da svarte Saif Al-Islam Kadhafi at de ville bli i Libya for enhver pris.

- Vår A- B og C-plan er å leve og dø i Libya, sa han til CNN Türk.

Skylder på terrorister I Libya meldes det om gatekamper der Kadhafis styrker slakter ned befolkningen. Samtidig foregår det massevakuering av utlendinger fra landet.

Sjefen sjøl skylder blodbadet på det han omtaler som terrorister.

- Folk blir drept av terroristgjenger, og de er uten tvil fra al-Qaida, sa den libyske lederen i en ti minutter lang uttalelse på arabisk som ble oversatt til serbisk av Pink TV, melder NTB.

Kadhafi betegner FN-resolusjonen om sanksjoner mot ham som ugyldig,

- FN har ikke lov til å blande seg inn i andre lands interne anliggender, så lenge et land ikke angriper et annet, sa han.

I tillegg hevdet dikatoren at alt er rolig og fredelig i hovedstaden Tripoli.

Sammenlignes med narkokonge på TV Saif al-Islams framtoning på TV-skjermen der han forsvarer sitt land framstår stadig mer hengslete.

The Guardian viser til en på Twitter som sammenligner sønnen med narkokongen Stringer Bell fra TV-serien The Wire når det kommer til klesveien.

I dag sperret Storbritannia tilgangen til Kadhafi-familiens midler i landet. Det antas at familiens verdier i landet er på svimlende 180 milliarder kroner, melder NTB.

- Regjeringen har i dag frosset midlene til oberst Muammar Kadhafi, midlene til medlemmer av hans familie og de som handler på vegne av dem, heter det i en uttalelse fra det britiske utenriksdepartementet søndag.

Familiens diplomatiske immunitet er også opphevet.

Kompis med Jörg Haider Tilbake i 2008 tok sønnen sin doktorgrad ved London-skolen.

- Jeg kjenner Saif som en som ser mot demokrati, et sivilisert samfunn og en med dype liberale verdier, sa professor og politick-teoretiker David Held ved skolen den gang.

I forrige uke revurderte skolen sin holdning til mannen.

SAMMENLIGNES MED NARKOKONGE: Britiske Idris Elba spiller narkokongen Stringer Bell i The Wire. Saif al-Islam sammnelignes Bell og hans klesstil i den populære serien om politi- og gangsterlivet i Baltimore i USA. Foto: AFP/STEPHANE DANNA/SCANPIX
SAMMENLIGNES MED NARKOKONGE: Britiske Idris Elba spiller narkokongen Stringer Bell i The Wire. Saif al-Islam sammnelignes Bell og hans klesstil i den populære serien om politi- og gangsterlivet i Baltimore i USA. Foto: AFP/STEPHANE DANNA/SCANPIX Vis mer

- Min støtte til Saif al-Islam Kadhafi var alltid betinget av at løste dilemmaet på en progressive og demokratisk måte. Hans iver etter å forandre landet har blitt overveldet av krisen han er i. Tragisk nok to khan feil avgjørelse, sa han da, skriver The Guardian.

Nå gjenstår det å se om de andre fasjonable vennene hans bryter kontakten. Prins Andrew har hatt Saif på besøk på Buckingham Palace og han møtt ham i den libyske hovedstaden Tripoli.

Andre Saif angivelig har knyttet bekjentskap med er tidligere statsminister Tony Blair og den avdøde østerriske høyreekstremisten Jörg Haider, ifølge avisa.

Blair ringte Kadhafi I forrige uke skal Blair ha ringt faren til Saif to ganger og bedt ham stoppe blodbadet, skriver The Independent.

Få rapporter har kommet fra Libya, men etter hvert har en del journalister rapportert hjem og befolkningen har beskrevet det som foregår på nettjenester som Twitter.

Saif forteller riktignok en annen historie. I forrige uke sa han:

- Det største problemet med de fiendtlige mediene. De ønsker å vise at Libya Brenner, at det er en revolusjon her. Dere har feil. Vi er sammen. Fred er på vei tilbake i landet vårt, presterte han å si.

NEKTER: Saif al-Islam Kadhafi har en rekke ganger hevdet at det ikke pågår noe revolusjon i Libya. Familien skylder på eventuelt drepte personer på terrorisme og al-Qaida. Foto: REUTERS/Ahmed Jadallah/SCANPIX
NEKTER: Saif al-Islam Kadhafi har en rekke ganger hevdet at det ikke pågår noe revolusjon i Libya. Familien skylder på eventuelt drepte personer på terrorisme og al-Qaida. Foto: REUTERS/Ahmed Jadallah/SCANPIX Vis mer