Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barnedrapene på Lørenskog:

Faren om pågripelsen: - Absurd og virkelighetsfjernt

Da faren til Lørenskog-barna ankom åstedet søndag 19. juli, ble han umiddelbart pågrepet og siktet for å ha drept sine egne barn.

DREPT: To små barn ble drept i Lørenskog 19. juli. Deres egen mor er siktet i saken, og politiet omtaler hendelsen som en familietragedie. Foto: Annika Byrde / NTB scanpix
DREPT: To små barn ble drept i Lørenskog 19. juli. Deres egen mor er siktet i saken, og politiet omtaler hendelsen som en familietragedie. Foto: Annika Byrde / NTB scanpix Vis mer

- Når han visste han var uskyldig og ikke visste hva som hadde skjedd, framsto det helt absurd og virkelighetsfjernt å bli satt håndjern på, puttet i en politibil med samtidig beskjed om at barna hans var drept og han siktet for å ha drept dem, forteller farens bistandsadvokat John Christian Elden til Dagbladet.

Politiet opplyste på en pressekonferanse mandag i forrige uke at siktelsen mot faren var frafalt, og at de i stedet hadde siktet barnas 35 år gamle mor for drapene.

- Politiet må selv svare for hvorfor de arresterer ektemannen som noe av det første de gjør, sier Elden.

ÅSTEDET: Politiets krimteknikere på åstedet søndag 19. juli. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
ÅSTEDET: Politiets krimteknikere på åstedet søndag 19. juli. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

Til Romerikes Blad, som først omtalte saken, forteller Elden at hans klient har et klart behov for å snakke med politiet om opplevelsen og håndteringen.

- Han har det svært vanskelig ved på ufattelig vis og helt uforståelig å ha blitt frarøvet sine to små barn, sier han.

- Ikke vanskelig å forstå

Det var ved 8.30-tiden søndag 19. juli at Nedre Romerike brann- og redningsvesen rykket ut på en kontroll av et mulig branntilløp i en leilighet på Skårer i Lørenskog kommune. I leiligheten fant brannvesenet to livløse barn, i tillegg til deres mor som var kritisk skadd.

Politiet har av hensyn til etterforskningen foreløpig ikke gått ut med barnas dødsårsak.

Kort tid etter at barna ble funnet døde, slo politiet til mot farens hjem i Rælingen – uten å finne noe. Politiet skal seinere ha møtt på ham da han ankom barnemorens leilighet i Lørenskog i 11.30-tiden.

Politiet har blitt forelagt kritikken av pågripelsen. Politiadvokat i Øst politidistrikt, Sonika Sharma-Sundheim, svarer:

- Det er ikke vanskelig for politiet å forstå at han opplevde det som en stor påkjenning å bli pågrepet og siktet for drap på egne barn. Politiet skal selvsagt imøtekomme et eventuelt behov om dialog om håndteringen innledningsvis, sier hun til RB.

Moren avhørt

Politiet fikk søndag gjennomført et avhør av den drapssiktede moren på Lørenskog. Kvinnen er ikke varetektsfengslet og skal gjennom en prejudisiell observasjon.

- Hennes status som siktet i saken er ikke endret etter avhøret. Av hensyn til etterforskingen ønsker ikke politiet å gå ut med ytterligere informasjon om hva som framkom av opplysninger i avhøret, skriver Øst politidistrikt i en pressemelding.

Kvinnens forsvarer, advokat Gunhild Lærum, sier til NTB at avhøret av den 35 år gamle kvinnen ble kort, og at hun ikke tok stilling til siktelsen for drap på sine to barn.

- Jeg har egentlig ingen annen kommentar til det enn at det ikke var et så veldig langt avhør, og det var vanskelig å gjennomføre på grunn av hennes situasjon, sier hun.

Politiet mistenker ikke flere gjerningspersoner i saken.

Undersøker tidligere bekymring

Til Dagbladet forteller bistandsadvokat Elden at det er bedt om innsyn i en tidligere bekymringsmelding rundt den drapssiktede moren.

- Vi vet at barnevernet har behandlet bekymring rettet mot moren etter samlivsbruddet, men ikke hvordan det er behandlet. Vi har bedt om innsyn, og regner med at også politiet ser på dette, sier Elden.

Til Romerikes Blad legger han til at det «var ingen klare forvarsler i denne saken som tilsa at en slik tragedie faktisk kunne inntre».

Den drapssiktede kvinnens forsvarer Gunhild Lærum sier til avisa at hun ikke har noen kommentar til Eldens uttalelse om at barnevernet skal ha mottatt en bekymringsmelding.

Heller ikke Lørenskog kommune har noen kommentar til Eldens uttalelse, opplyser kommunikasjonssjef Bettina Thorvik i kommunen til NTB.

De to barna ble gravlagt forrige fredag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!