Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Faren over etter terrortrussel i München. Sa IS planla selvmordsangrep mot byen

Terrorberedskapen er fortsatt på høyt nivå.

SPERRET AV SENTRALSTASJONEN: Bevæpnet politi står vakt inne på sentralbanestasjonen Hauptbahnhof i Munchen i går kveld, etter meldingen om en terrortrussel. Foto: REUTERS/Michael Dalder TPX IMAGES OF THE DAY
SPERRET AV SENTRALSTASJONEN: Bevæpnet politi står vakt inne på sentralbanestasjonen Hauptbahnhof i Munchen i går kveld, etter meldingen om en terrortrussel. Foto: REUTERS/Michael Dalder TPX IMAGES OF THE DAY Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terrorberedskapen i München er fortsatt på høyt nivå, men faren er nå over etter at politiet mottok tips om planlagte selvmordsangrep i byen under nyttårsfeiringen, opplyser myndighetene.

Terrorberedskapen ble økt som følge av at politiet mottok tips om at ekstremistgruppen IS hadde planer om selvmordsangrep ved inngangen til det nye året.

Like før klokken 13 fredag kunngjorde innenriksdepartementet i delstaten Bayern at antall utplasserte politifolk ved byens togstasjoner nå har blitt redusert, og at det ikke foreligger konkrete tegn på trusler verken i de neste timene eller dagene.

Etterforskningen fortsetter likevel på høygir. Men fram til fredag formiddag var ennå ingen pågrepet i saken.
- Syrere og irakere Litt tidligere på dagen holdt Münchens politisjef Hubertus Andrä pressekonferanse. Der opplyste han at politiet satt på svært konkrete tips om at et selvmordsangrep var planlagt ved midnatt.

- Vi har mottatt svært konkrete tips om at selvmordsangrep skulle utføres ved midnatt. Vi har mottatt navn, men vi vet ikke om de er i München eller andre steder i Tyskland, sa Andrä ved middagstider fredag.

- Det er snakk om syrere og irakere, la han til.
Én times varsel Det var like før klokken 23 torsdag kveld at tysk politi gikk ut med en advarsel til folk om at det var frykt for terrorangrep i storbyen.

- Ifølge informasjonen, som vi anser å være troverdig, er det planlagt et angrep i kveld, skrev politiet på Facebook.

Delstaten Bayerns innenriksminister Joachim Herrmann sa han fikk opplysninger fra etterretningstjenesten i et alliert land om at IS står bak planene, og at angrepet var planlagt rundt midnatt. Tyske medier skriver at politiet hadde fått tips fra franske myndigheter.
- Fem til sju gjerningsmenn På Twitter ba politiet rett for midnatt folk om å unngå store folkemasser, spesielt ble to togstasjoner nevnt: sentralstasjonen i München og stasjonen Pasig. Begge stasjonene ble evakuert rett før midnatt på grunn av frykt for terrorangrep, og togtrafikken innstilt.

Fem timer senere ble stasjonene åpnet for trafikk og passasjerer igjen.

- Mellom fem og sju mistenkte planla trolig et selvmordsangrep idet festlighetene var i gang og det nye året ble ønsket velkommen, sa Andrä.

Rundt 550 politifolk ble beordret ut i gatene etter at terrorplanene ble kjent. En talskvinne for politiet sier at det ikke kunne utelukkes at angriperne ville velge seg et annet mål enn togstasjoner.
- Vær forsiktig - Vi gjør uttrykkelig oppmerksom på at vi stadig tar trusselen alvorlig. Vær på vakt, skrev politiet på Twitter like etter midnatt, og la til:

- På tross av den alvorlige situasjonen lar vi oss ikke kue: Godt nyttår til dere alle. Og vær forsiktige.

Også andre steder i verden preget terrortrusler nyhetene nyttårsaften. Seks personer ble pågrepet, mistenkt for å ha planlagt angrep i Brussel nyttårsaften. Samme dag ble det kjent at en tiende person med mulig tilknytning til Paris-angrepene, var pågrepet. Både i Brussel og Paris ble den offisielle nyttårsfeiringen med fyrverkeri avlyst på grunn av terrorfrykt. I staten New York i USA ble en 25-åring pågrepet av politiet mistenkt for støtte til ekstremistgruppen IS og for å planlegge et angrep på restaurantgjester nyttårsaften.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media