ANGRER:  Anzor Tsarnajev, faren til de mistenkte for terrorbombene i Boston, angrer på at han presset den eldste av brødrene til å reise tilbake til USA i fjor sommer.    REUTERS/Maxim Shemetov
ANGRER: Anzor Tsarnajev, faren til de mistenkte for terrorbombene i Boston, angrer på at han presset den eldste av brødrene til å reise tilbake til USA i fjor sommer. REUTERS/Maxim ShemetovVis mer

Faren presset Boston-bomberen tilbake til USA

- Jeg tvang ham til å reise tilbake. Jeg trodde det var det riktige å gjøre, sier en fortvilet far Anzor Tsarnajev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er sist sommer det er snakk om. Etter at den eldste av Boston-bomberne, Tamerlan Tsarnajev, hadde vært sammen med moren og faren i Dagestan i den første halvdelen av 2012, reiste han tilbake til Boston som en radikalisert islamist. Han ville ikke reise tilbake, men faren mente at han måtte tilbake til Boston for å få amerikansk statsborgerskap. Tilbake i Boston ble hans islamistiske ideologi stadig mer radikalisert, mens foreldrene forsatte å bo i Dagestan.

Utslåtte og deprimerte
- Jeg sa til ham, «nei, du må reise tilbake for å få ditt amerikanske statsborgerskap», sier faren Anzor Tsarnajev. Terrorbombene mot Boston maraton for to uker siden drepte tre mennesker.

Utslåtte og deprimerte har foreldrene til Boston-bomberne trukket seg tilbake til en landsby i fjellene, i enten Dagestan eller Tsjetsjenia. De har bestemt seg for ikke å dra til USA for å hjelpe til med etterforskingen av terrorhandlingen 15. april, slik amerikanske myndigheter har villet.

- Jeg reiser ikke tilbake til USA. Jeg vil være her. Jeg er syk, sier faren. Han mener at han verken vil få lov til å treffe sønnen som overlevde politijakten etter terroren - Dzhjokhar - eller få med seg den døde sønnen - Tamerlan - for å begrave ham i tsjetsjensk jord, slik han vil.

- Dessverre kan jeg ikke hjelpe mitt barn på noen måte, sier Anzor Tsarnajev. Han klager over høyt blodtrykk og hjerteproblemer. Sammen med sin fraskilte kone har han reist fra Dagestans hovedstad Makhatsjkala, og opp i en landsby i fjellene, for å komme vekk fra journalister og andre nyskjerrige.

Syk og i sjokk
Og om det står dårlig til med faren, så har ikke moren til de to guttene det noe bedre. Hun vil ikke lenger snakke med pressen, men har hele tida sagt at hennes sønner er uskyldige, og at det at de er innblandet i terror er et resultat av et komplott.

- Hun er syk, hun er i sjokk, hun er deprimert. Hun har mistet sine barn, sier Anzor Tsarnajev.

Deprimert har moren all grunn til å være. I helga kom det fram at en samtale mellom mor og sønn fra i fjor ble avlyttet av russisk etterretning. Her skal de to ha snakket om «jihad» som vanligvis oversettes til «hellig krig», og som en rekke ganger har blitt brukt som begrunnelse for islamistisk terror.

Løgn og hykleri
Men selv benektet Zubeidat Tsarnajeva enhver befatning med terror før hun på søndag bestemte seg for ikke mer å snakke med pressen.

- Alt er løgn og hykleri. Jeg er lei av alt tullet de finner opp om meg og mine barn, sa hun.

Men alt er neppe løgn. Flere mennesker som har kjent familien de siste åra forteller om morens radikalisering, fra å være en sekulær kvinne i USA som ikke ba, til å bli en strengt, religiøs kvinne som trodde at terrorangrepet mot New York og Pentagon i 2001 var en sammensvergelse organisert av den amerikanske regjeringen for å få Amerika til å hate muslimer.

Moren og den eldste sønnen skal sammen ha blitt radikalisert under oppholdet i Dagestan i første halvdel av 2012. Så tvang faren sønnen til å reise tilbake til USA.