Faren svindlet til seg et halvt norsk statsbudsjett

På toårsdagen for pågripelsen, ble sønnen Mark Madoff funnet død i sin leilighet på Manhattan.

BERNARD MADOFF: En av tidenes største svindlere, Bernard Madoff (til høyre), på vei inn i retten i våres. I sommer ble han dømt til 150 års fengsel for svindel av 65 milliarder dollar. Foto: AP
BERNARD MADOFF: En av tidenes største svindlere, Bernard Madoff (til høyre), på vei inn i retten i våres. I sommer ble han dømt til 150 års fengsel for svindel av 65 milliarder dollar. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bernard Madoff (72) soner en dom på 150 år for å ha svindlet til seg 65 milliarder dollar (omlag 400 mrd. kr.)  i tidenes største ponzibedrageri. For å sette det i perspektiv: De totale inntektene til den norske stat i 2010 er anslått å være litt over 1000 milliarder kroner.

Måten han utførte svindelen var å stadig tiltrekke seg nye investorer ved å betale ut unormalt høy og jevn avkastning. Utbetalingene skjedde ved å bruke nye investorers penger, uten at det var en reell verdiskapning.

Meldte faren til politiet Men da finanskrisen eksploderte på Wall Street høsten 2008, tørket pengestrømmen inn og Madoff fikk ikke friske penger inn i systemet, som etterhvert kollapset.

Den genierklærte pengeforvalteren ble ett av de store symbolene på griskheten i finansmiljøet. Da Bernard Madoff skjønte at løpet av kjørt, innrømmet han svindelen for sine to sønner, Mark og Andrew. Sønnene valgte 10. desember 2008 å gå til politiet og melde sin far for svindel, dagen etter pågrep politiet Bernard Madoff.

I dag, på toårsdagen for arresten av Bernard Madoff, valgte eldstesønnen Mark å ta livet sitt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer