DØDE I HJEMLANDET: Haji Taleb Ragueh (68) mistet sønnen Ismail Haji Ahmed da han ble drept under terrorangrepet på Utøya. 25. juli i år ble han sendt ut fra Norge - til tross for at han var syk. Fem dager etter den lange reisen døde han. Foto: Privat
DØDE I HJEMLANDET: Haji Taleb Ragueh (68) mistet sønnen Ismail Haji Ahmed da han ble drept under terrorangrepet på Utøya. 25. juli i år ble han sendt ut fra Norge - til tross for at han var syk. Fem dager etter den lange reisen døde han. Foto: PrivatVis mer

Faren til 22. juli-offer døde fem dager etter han ble sendt ut av Norge - til tross for advarsler fra legen

- Å sette en så syk mann på et fly er umenneskelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Haji Taleb Ragueh (68), faren til den tidligere profilerte Ap-politikeren Kahlid Haji Ahmed, og Ismail Haji Ahmed som døde på Utøya under 22. juli-angrepene i 2011, er død.

Han døde i hjemlandet Djibouti fem dager etter at han ble sendt ut av Norge, til tross for advarsler fra flere leger.

Det bekrefter familiens advokat, Jostein Løken, til Dagbladet. Det var avisa Østlendingen som først omtalte saken.

Ble utvist fra Norge Den tidligere Ap-politikeren Kahlid Haji Ahmed, som egentlig heter Benjamin Ahmed Kaleb, dro fra Norge i april i år etter å ha blitt utvist fra Norge.

Han kom som asylsøker til Norge i 2002, men innrømmet i 2013 at han da løy om at han var fra Somalia, i stedet for Djibouti, for å få oppholdstillatelse.

Kaleb var en profilert lokalpolitiker i Hamar og Hedmark, og har representert Arbeiderpartiet både i kommunestyret og på fylkestinget. Han har også jobbet som morsmålslærer, og har vært fylkessekretær i Hedmark AUF. I 2013, da han innrømmet å ha løyet om identiteten sin, ga han opp alle politiske verv.

Han var på Utøya under terrorangrepet 22. juli 2011, men overlevde. Broren Ismail Haji Ahmed døde.

- Hvor mye mener norske myndigheter en familie skal tåle, og hvor mye er det rimelig at de skal straffes fordi Kahlid løy og sa at han kom fra Somalia i stedet for Djibouti for å få opphold i Norge? spør Kalebs mangeårige venn Chris Klemmetvold ifølge Østlendingen, og karakteriserer norsk asylpoltikk som inhuman.

- Umenneskelig Klemmetvold var av dem som engasjerte seg for at faren skulle få bli i Norge. Ifølge ham dro faren fra Norge 25. juli, etter at familien protesterte mot den egentlige deportasjonsdatoen som var 22. juli - dødsdagen til sønnen Ismail.

- Jeg er fortvila. Det er tragisk, sier han til Dagbladet, og legger til:

- Det er mange av oss som lurer på hvordan noe sånt kan skje. Hvordan kan man finne på å sette en så syk mann på et fly? Vi forstår reglene, og at familien ikke kan bo i Norge, men å sette en så syk mann på et fly er umenneskelig.

Ifølge Klemmetvold hadde Ragueh diabetes, 30 prosent hjertefunksjon, epilepsi, og nerveproblemer i beina, som gjorde at han ikke lenger kunne gå. Det bekrefter også familiens advokat til Dagbladet.

- Han var i en sånn tilstand at de kunne sette ham opp i senga i en halvtime om gangen, men så måtte de legge ham ned igjen fordi de var redde for at hjertet skulle svikte, sier han.

Han hevder at familien har sendt dokumentasjon og en rekke advarsler fra flere leger til UDI.

- Etter at han ble fratatt statsborgerskapet mista han alle medisiner og hjelp fra Norge, og har siden da bodd her på familiens regning, sier han.

UNE: - Ikke fått oppdaterte helseopplysninger Seksjonssjef i Utlendingsnemnda, Mats Risbakken, sier til Dagbladet at Ragueh ikke ble deportert med tvang.

HAR MISTET FAREN: Benjamin Ahmed Kaleb var på Utøya under terrorangrepet, men overlevde. Broren Ismail Haji Ahmed døde. Kaleb var en profilert Ap-politiker, men meldte seg ut av partiet etter å ha innrømmet å ha oppgitt falsk identitet for å få oppholdstillatelse i Norge. Han dro fra Norge til hjemlandet Djibouti i april i år. Foto: NTB Scanpix
HAR MISTET FAREN: Benjamin Ahmed Kaleb var på Utøya under terrorangrepet, men overlevde. Broren Ismail Haji Ahmed døde. Kaleb var en profilert Ap-politiker, men meldte seg ut av partiet etter å ha innrømmet å ha oppgitt falsk identitet for å få oppholdstillatelse i Norge. Han dro fra Norge til hjemlandet Djibouti i april i år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- UNE har ikke fått noen opplysninger om omstendighetene rundt dødsfallet, men presiserer at Haji på grunn av helsesituasjonen ikke ble uttransportert med tvang. Han har reist gjennom International Organization for Migration (IOM), det vil si at han har søkt om og fått innvilget assistert retur, sier han.

Han forklarer videre at helsetilstanden hans ble grundig vurdert i Utlendingsnemdas vedtak fra desember 2014.

- Det framgår der at UNE hadde sendt gjentatte forespørsler til advokaten hans om oppdaterte helseopplysninger fra spesialist, men disse ble ikke besvart, sier han, og fortsetter:

- UNE har heller ikke i ettertid mottatt nye helseopplysninger eller anmodning om omgjøring av vedtaket.

Familiens advokat: - Helt uriktig Familiens advokat, Jostein Løken, reagerer sterkt på at UNE hevder de ikke har fått tilstrekkelig dokumentasjon.

- Det er helt uriktig. Det er utrolig at de sier det. De har fått omfattende dokumentasjon, en voldsom bunke, med opplysninger fra flere spesialister, leger og helsearbeidere. Han satt i rullestol og var sengeliggende, så å reise rundt for å framskaffe ytterligere dokumentasjon var nesten umulig. Men det stod uttrykkelig i papirene fra flere leger at han var døende og at han sannsynligvis ville dø ved retur, sier han:

- Etterhvert så resignerte han. Han orket ikke mer. Han var bundet til sengen. De fikk også dokumentasjon på at det blant annet ikke finnes insulin i Afrika. 

Han forklarer at selv om Ragueh fikk hjelp av IOM til å reise, var det noe han var tvunget til å gjøre.

- Det var noe han var pålagt til å gjøre. Han gav opp, var lojal og fulgte pålegget til tross for at han var så syk. Det burde være grenser for hva man kan utsette en døende mann for, sier han.

VAR SYK: Haji Taleb Rague (68) ble sendt ut av Norge 25. juli - til tross for advarsel fra flere leger. Foto: Privat
VAR SYK: Haji Taleb Rague (68) ble sendt ut av Norge 25. juli - til tross for advarsel fra flere leger. Foto: Privat Vis mer