Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet erfarer: Joshua French er satt fri

Faren til avdøde Moland: - Fantastiske nyheter

Men Knut Moland, faren til Tjostolv Moland som døde i fengsel i Kongo, vil ikke tro det han hører før han vet at på Joshua French sitter på flyet hjem til Norge.

I FENGSEL: Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French på cella i Sentralfengselet i Kisangani i 2011. Det var to år etter at de ble dømt for henholdsvis drap og spionasje og drapsforsøk og spionasje. I 2013 døde Tjostolv Moland. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet
I FENGSEL: Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French på cella i Sentralfengselet i Kisangani i 2011. Det var to år etter at de ble dømt for henholdsvis drap og spionasje og drapsforsøk og spionasje. I 2013 døde Tjostolv Moland. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hvis han har overlevd åtte år der nede i det helvetes møkkalandet, og bruk gjerne de orda, så vil han komme til å klare seg her hjemme i Norge.

Det sier Knut Moland, faren til avdøde Tjostolv Moland, om nyheten om at Joshua French er satt fri fra fengselet i Kongo.

Dagbladet kunne tidligere i ettermiddag erfare at French var blitt satt fri. Knut Moland kaller nyheten «fantastisk», men lar seg ikke overbevise riktig ennå.

- Jeg tror ikke på det før jeg hører at han sitter på flyet. Det har vært så mange skuffelser i denne prosessen, sier Moland.

Dømt til døden

Sammen med Tjostolv Moland ble Joshua French dømt til døden og livsvarig fengsel i 2009 for spionasje og drapsforsøk. Moland ble også dømt til døden for drapet på deres sjåfør Abedi Kasongo.

I 2013 fant French sin venn død på badet utenfor cella de to delte. Norske Kripos konkluderte med at Moland tok sitt eget liv. Dette var ikke de kongolesiske militære påtalemyndighetene enige i, og tiltalte French for drap på kameraten.

French ble så dømt til livsvarig fengsel for det de mente var et drap på kameraten Tjostolv Moland.

- Føler du på bitterhet for at dette ikke lot seg gjøre tidligere?

- Selvfølgelig, men man kan ikke vekke opp Tjostolv igjen. Hans død er et direkte resultat av alle de overgrepene som ble begått mot ham og French der nede, sier Knut Moland til Dagbladet.

- Fantastisk for henne

Etter sønnen Tjostolvs død i 2013 snakket Knut Moland med Joshua French på telefonen et par ganger, forteller han. Siden har kontakten vært begrenset.

Overfor Dagbladet roser han samtidig innsatsen moren til Joshua French, Kari Hilde French, har lagt ned for å få dette til. Hun ønsker ikke å kommentere saken.

- Det må være fantastisk for henne. Han er i live, og det er ikke dårlig bare det, sier Moland.

Faren til Moland forteller at han ser fram til å treffe Joshua French, men kan fint vente på tur.

- Når han kommer tilbake kommer det nok til å bli full jubel på Gardermoen. Jeg kan treffe han seinere, sier han.

Nå venter han spent på hva som kommer ut av den varslede pressekonferansen som statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende har varslet klokka 18.00.

Ville løslate French

I mars kunne Dagbladet melde at en høytstående general i Kongos militære justisvesen, ville sende French tilbake til Norge.

I et brev skrev generalen Joseph Ponde, den øverste sjefen for Kongos militære justisvesen og en slags en militær «riksadvokat», at det er på tide at French øverføres til Norge, slik at han kan sone dommen ferdig dommen her.

Brevet med anbefalingen gikk til statsministeren og så til Kongos president Joseph Kabila.

- Vi venter nå bare på en eventuell presidentordre. Dersom den kommer vil vi iverksette den, sa en representant for «den militære riksadvokaten» til Dagbladet da.

Hvorvidt det er det som har vært avgjørende, vites ikke.