Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Faren til den etterlyste i Martine-drapet vil bli president

Den mektige forretningsmannen Shaher Abdulhak har lansert sitt eget kandidatur som ny president i Jemen.

VIL GÅ AV: Det har vært store protester i Jemen og nå har president Ali Abdullah Saleh sagt han vil gå av i løpet av 30 dager. Foto: Muhammed Muheisen/AP
VIL GÅ AV: Det har vært store protester i Jemen og nå har president Ali Abdullah Saleh sagt han vil gå av i løpet av 30 dager. Foto: Muhammed Muheisen/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Farouk Abdulhak er etterlyst for drapet på Martine Vik Magnussen (23) i London 14. mars 2008. Farouk, en av Martines studentvenner, rømte fra London kort tid etter drapet.

Milliardærsønnen oppholder seg nå i Jemen. Etter alt å dømme befinner Farouk seg nå på en av farens eiendommer i landsbyen Thabe, der han blir bevoktet av minst 15 væpnede sikkerhetsvakter.

Kompromiss CNN meldte søndag at Jemens president Ali Abdullah Saleh har gått med på å gå av i løpet av 30 dager. Men avtalen mellom Saleh og opprørsbevegelsen er ennå ikke underskrevet.

Planen, som innebærer at Saleh går av etter 33 år ved makten i landet, ble lagt fram av Gulf-landenes samarbeidsråd (GCC). Men protestene i Jemen fortsetter imidlertid med uforminsket styrke. Opprørerne frykter at 30-dagersperioden skal gi Saleh «mulighet til å ombestemme seg», og krever derfor at han går av umiddelbart.

- President Saleh er i realiteten allerede avsatt. Han har mistet kontrollen, og er nå ikke mer enn borgermester for den østre delen av hovedstaden Sana'a, sa nyhetsredaktør Jeb Boone i den engelskspråklige avisen Yemen Times, da Dagbladet snakket med ham tidligere i påsken, før avtalen ble kjent.

Erklæring Shaher Abdulhak, som de siste tiårene har samarbeidet meget tett med president Saleh, har de siste ukene markert stadig sterkere avstand til president Saleh.

Siden begynnelsen av 1960-tallet har Shaher Abdulhak bygget opp et ruvende forretningsimperium i Jemen, Etiopia, Sudan, Egypt og Libya.

DREPT: Martine Vik Magnussen ble drept i London for drøyt tre år siden. Foto: PRIVAT/SCANPIX
DREPT: Martine Vik Magnussen ble drept i London for drøyt tre år siden. Foto: PRIVAT/SCANPIX Vis mer

- Jemen har de siste tiårene blitt ledet av en minoritet. Denne minoriteten har fått monopol på makten i Jemen, heter det i en erklæring fra Shaher Abdulhak, som 20. april ble referert av den arabiskspråklige og uavhengige ukesavisa Al-Wasat i Jemen.

På spørsmål fra avisa om han kommer til å stille til valg, svarte Abdulhak:

- Det som har skjedd så langt, er at jeg har drøftet saken med politikere og kritikere av regimet, og fortalt om min villighet til å gjøre en innsats.

Press mot Jemen Martine-stiftelsen har i over tre år arbeidet intenst for å legge press på Shaher Abdulhak, for å sikre at Abdulhak-familien og jemenittiske myndigheter utleverer Farouk til Storbritannia.

Dette arbeidet er de siste månedene blitt intensivert, etter at stiftelsen og ulike aksjonsgrupper innledet en boikott av Coca-Cola i februar, og krevde at dette og andre selskaper som samarbeider med Abdulhak-familien, må bryte samarbeidet.

Det pågår også arbeid gjennom diplomatiske kanaler, som ledes an av britiske og amerikanske diplomater, med støtte fra blant annet tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, som pleier en egen bakkanal inn mot Jemen.

DRAPSETTERLYST: Shaher Abdulhaks sønn, Farouk, er etterlyst for drapet på Martine Vik Magnussen, som ble voldtatt og kvalt i London fredag 14. mars 2008.
DRAPSETTERLYST: Shaher Abdulhaks sønn, Farouk, er etterlyst for drapet på Martine Vik Magnussen, som ble voldtatt og kvalt i London fredag 14. mars 2008. Vis mer

Men så langt har Jemen nektet å utlevere Farouk Abdulhak.

Dagbladet har gjort gjentatte forsøk på å innhente kommentarer direkte fra Shaher Abdulhak, men uten å lykkes.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media