Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapet på Egil Tostrup Bråten

Faren til drapsofferet: Jeg tenkte at dette aldri ville bli oppklart, så det er ganske utrolig at de etter 14 år likevel klarte det

Nesten på dagen 14 år etter at sønnen ble funnet drept, ble to menn pågrepet og siktet for drapet. Faren til Egil Tostrup Bråten var til stede da rettssaken mot de to startet i går. 

DREPT: 23 år gamle Egil Tostrup Bråten ble funnet av en politipatrulje i Nordahl Bruns gate i 2002. Han var påført knivstikk, og ble konstatert død kort tid etter ved Ullevål sykehus. Drapet på Egil Tostrup Bråten var en av de store uløste drapsgåtene i Norge inntil politiet i Oslo i fjor høst pågrep en nå 33 år gammel mann på bakgrunn av DNA-prøver som var 14 år gamle.&nbsp;<div>&nbsp;Foto: Politiet</div>
DREPT: 23 år gamle Egil Tostrup Bråten ble funnet av en politipatrulje i Nordahl Bruns gate i 2002. Han var påført knivstikk, og ble konstatert død kort tid etter ved Ullevål sykehus. Drapet på Egil Tostrup Bråten var en av de store uløste drapsgåtene i Norge inntil politiet i Oslo i fjor høst pågrep en nå 33 år gammel mann på bakgrunn av DNA-prøver som var 14 år gamle. 
 Foto: Politiet
Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg hadde egentlig forsonet meg med at denne saken ikke ville bli oppklart, men nå kommer vi i mål likevel, sier Steinar Bråten utenfor sal 127 i Oslo Tingrett.

Hele 14 år skulle det ta fra sønnen hans, Egil Tostrup Bråten (23), ble drept til han skulle få svar om hva som skjedde med ham den 18. november 2002. Egil Tostrup Bråten (23) ble da funnet knivstukket og hardt skadet utenfor hybelen sin i Nordahl Bruns gate i Oslo. Han døde kort tid etter på sykehus.

Sprikende forklaringer

I november i fjor ble to menn pågrepet i saken. Mennene; en 33-åring og en 30-åring, er tiltalt for drap og grovt ran, og i går ga de to Oslo tingrett sine forklaringer av hva de mener skjedde den skjebnesvangre novembernatta.

FAR: Steinar Bråten takker politiet for etterforskningen av drapet på sønnen. Foto: Line Brustad
FAR: Steinar Bråten takker politiet for etterforskningen av drapet på sønnen. Foto: Line Brustad Vis mer

33-åringen er tiltalt for selve drapet, mens 30-åringen er tiltalt for grovt ransforsøk. 33-åringen nekter straffskyld etter tiltalen om forsettlig drap.

- Han erkjenner at han har gjort det ved et uhell, sier 33-åringens forsvarer, advokat Vidar Lind Iversen til Dagbladet.

De to mennene hadde i retten i går tildels ulike forklaringer om hva som skjedde novembernatta for drøye 14 år siden. 33-åringen hevder de to egentlig skulle stjele en bil. I retten sa han at de de i forbindelse med det planlagte tyveriet stjal en skrutrekker og to kniver. Disse ble senere ble brukt under en slåsskamp med Tostrup Bråten, hevdet 33-åringen.

30-åringen hadde ingen detaljer om verken biltyveri eller stjålne kniver i sin forklaring , men sa at slåsskampen oppstod da de to forsøkte å rane Tostrup Bråten.

- Sånn har de forklart seg hele tiden, også til politiet, sier statsadvokat Ingrid Vormeland Salte til Dagbladet.

Roser politiet

Offerets far, Steinar Bråten sier til Dagbladet at han på forhånd hadde lurt på om han ville få en reaksjon over å se de to mennene i retten i går.

- Men jeg reagerte ikke noe spesielt på det, sier han.

Han ønsker imidlertid å rose politiet for å komme til bunns i den mangeårige drapsgåten.

33-åringen ble pågrepet i fjor høst, på bakgrunn av DNA-spor fra en knivslire på åstedet. Det var nye analysemetoder som gjorde at politiet kunne pågripe mannen for drapet.

- Jeg vil rose politiet for alt; for at de ikke har gitt seg, sier Steinar Bråten. Han tilføyer:

- Jeg tenkte at dette aldri ville bli oppklart, så det er ganske utrolig at de etter 14 år - nesten på datoen, likevel klarte det.

Unge

Da hendelsen skjedde i 2002 var de tiltalte mennene henholdsvis 16 og 18 år gamle. Både statsadvokat Vormeland Salte og 30-åringens advokat, Vegard Aaløkken mener 30-åringens alder på gjerningstidspunktet bør ha noe å si for straffeutmålingen, i tillegg til at mannen har tilstått.

- Tilståelse veier tungt og alder på gjerningstidspunktet veier tungt, så straffeutmålingen her blir utfordrende, sier statsadvokaten.

- Det vil opplagt ha betydning for straffeutmålinga at han bare så vidt hadde fylt 16 år, men det vil og ha betydning når retten skal bestemme om han har ansvar for dødsfølgen, sier forsvarer Aaløkken.

Hele Norges coronakart