Faren til en av terroristene prøvde å hente sønnen tilbake fra Syria

- Et ekstremt kaldt gjensyn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS/OSLO (Dagbladet): I dag annonserte påtaleansvarlig i Paris, Francois Molins, at politiet har identifisert en av selvmordsbomberne i konsertlokalet Bataclan som Samy Amimour. Han er født i 1987 i Paris, og var altså 27 eller 28 år gammel.

Amimour var fra tidligere kjent for politiet og ble siktet i forbindelse med terror i 2012.

Fransk politiet raidet i natt en adresse i bydelen Drancy i Paris. Ingen ble pågrepet.

Sett forrige uke Etter det Dagbladets team på stedet forstår leide Samy en garasje på adressen, i huset skal det bo en eldre kvinne.

Personer på stedet forteller til Dagbladet at Samy skal ha vært på stedet så seint som i forrige uke.

BODDE HER: En av de mistenkte Bataclan-terroristene, Samy Amimour, skal ha leid en garasje her. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
BODDE HER: En av de mistenkte Bataclan-terroristene, Samy Amimour, skal ha leid en garasje her. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Samys familie bor i Paris-forstaden Bobigny, ett av stedene hvor politiet aksjonerte natt til mandag.

- Han var ikke en bra fyr. Han var arrogant, og alle naboene visste at han var radikal, sier en nabo av Samy til Dagbldet.

- Han bodde her med foreldrene, jeg så ham her hver dag, sier naboen, som er sjokkert over det som har skjedd.

I desember i fjor ble hans far Mohamed (67) intervjuet av den franske avisa Le Monde. Her forteller Mohamed at han hadde dratt til Syria i juni i fjor for å prøve å hente sønnen tilbake fra terrorgruppa Den islamske stat (IS). Ordføreren hadde også varslet politiet om at Samy var radikal.

- Et kaldt gjensyn 67-åringen sier at han reiste til grensa mellom Tyrkia og Syria, hvor han tok en minibuss til en base med en gruppe menn, kvinner og barn fra Europa, Russland og Nord-Afrika.

Sønnen skal ha vært såret, og gikk med krykker, ifølge faren, som ikke klarte å overbevise ham om å reise tilbake.

- Samy var sammen med en annen mann, som aldri lot oss være alene. Det var et ekstremt kaldt gjensyn. Han lot meg ikke få være med til huset sitt, han fortalte meg ikke hvordan han hadde blitt skadd, eller om han hadde deltatt i kamphandlinger, sier faren i intervjuet.

Han la til at han aksepterte at sønnen hadde forlatt ham, men at mora ville forsøke å overtale ham en gang til.

- Moren hans vil reise tilbake med meg. Kanskje hun klarer å overbevise ham. Jeg vil ikke at han skal tilbringe hele livet sitt der borte, sier han i intervjuet, som ble publisert for snart et år siden.

I stedet sprengte sønnen altså seg selv i lufta i Bataclan, etter en massakre som kostet 89 mennesker livet.

Terroristene i Bataclan I tillegg til Samy Amimour, er Omar Ismail Mostefai identifisert som en av terroristene som utløste en selvmordsbombe i konsertlokalet. Han er en 29 år gammel fransk statsborger.

29-åringen var kjent av politiet før terroranslagene fredag. Rullebladet viser imidlertid at han bare er dømt for små forhold mellom 2004 og 2010, og sonet aldri i fengsel for noen av forholdende.

Han ble identifisert ut fra en finger som ble funnet inne i konsertsalen Bataclan, hvor 89 mennesker ble drept.

Mostefai ble født 21. november i 1985 i den fattige forstaden Courcouronnes, cirka tre mil utafor Paris sentrum. Han skal ha blitt ansett for å være i faresonen for å bli radikalisert i 2010, men før fredag hadde han aldri vært innblandet i en etterforskning eller mistenkt for å være del av en terrororganisasjon.

Samtidig siterer storavisa Le Monde politikilder på at Mostefai var i Syria mellom høsten 2013 og våren 2014. Tyrkia skal ha advart franske myndigheter mot ham to ganger før terrorangrepene fredag, men franske myndigheter tok ikke kontakt med dem før etter terroraksjonen.

Mohammad Al-Ahmad, født 10. september 1990 i Idlib i Syria, skal også være en av gjerningsmennene i Bataclan. Det skal ha blitt funnet et syrisk pass på mannen, som franske myndigheter ikke har klart å verifisere. Fingeravtrykkene hans stemmer imidlertid overens med personen som ankom Hellas i begynnelsen av oktober med dette passet.

Angrep Stade de France En av selvmordsbomberne som sprengte seg selv ved fotballstadionen Stade det France er identifisert som Bilal Hadfi. Han var bosatt i Belgia, og skal ha kriget med IS i Syria.

I tillegg skal en ikke-navngitt mann på 31 år være blant angriperne på Stade de France.

Sprengte seg Ibrahim Abdeslam, 31 år gammel fransk statsborger bosatt i Belgia, var trolig 31-åringen myndighetene sier sprengte seg selv ved Comptoir Voltaire/Boulevard Voltaire.

I tillegg har politiet navngitt den antatte gjerningsmannen Abdeslam Salah, som skal ha kommet seg unna etter angrepene. Han skal være den som kjørte en Volkswagen Polo utenfor konsertlokalet Bataclan, og er internasjonalt etterlyst. Tidligere i dag kom meldinger om at han var blitt pågrepet i Belgia, men disse ble seinere avvist.

ETTERLYST: Abdeslam Salah skal ha kommet seg unna etter angrepene. Han er nå etterlyst internasjonalt. Foto: AFP PHOTO / POLICE NATIONALE / NTB SCANPIX
ETTERLYST: Abdeslam Salah skal ha kommet seg unna etter angrepene. Han er nå etterlyst internasjonalt. Foto: AFP PHOTO / POLICE NATIONALE / NTB SCANPIX Vis mer

Den 27 år gamle belgieren Abdelhamid Abaaoud er pekt ut som hjernen bak Paris-terroren. Han har marokkansk opprinnelse som skal ha kjempet med opprørsgruppen Den islamske staten (IS) i Syria.

SYRISK PASS: Dette er angivelig en av de terrormistenkte. Passet til Ahmad Almohammad ble funnet ved siden av en av gjerningsmennene og fingeravtrykkene hans stemmer overens med en mann som kom til Hellas i begynnelsen av oktober med dette passet. Foto: Greek Migration Ministry / AP / NTB scanpix
SYRISK PASS: Dette er angivelig en av de terrormistenkte. Passet til Ahmad Almohammad ble funnet ved siden av en av gjerningsmennene og fingeravtrykkene hans stemmer overens med en mann som kom til Hellas i begynnelsen av oktober med dette passet. Foto: Greek Migration Ministry / AP / NTB scanpix Vis mer