Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Faren til fetteren: – Endelig er tilståelsen ute av saken

Faren til Birgitte Tengs' fetter sier seg utrolig lettet over at politiet nå ser bort fra tilståelsen hans sønn kom med etter 13 dager i avhør.

BØR ETTERFORSKES: Kripos snakker om hvorfor drapet på Birgitte Tengs bør etterforskes på nytt. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Saken mot min sønn har kun vært basert på denne tilståelsen. I dag sier politiet at tilståelsen ikke eksisterer lenger. Så nå håper jeg at vi en gang for alle kan bli ferdig med diskusjonen rundt tilståelsen. Min sønn må en gang for alle være frifunnet nå, sier faren til NTB.

Hans sønn ble først dømt for drapet på sin kusine, og senere frikjent i lagmannsretten. Til tross for dette måtte han betale 100 000 kroner i oppreisning i en sivil sak.

- Erstatningssaken får vi ikke gjort noe med. Dommen er endelig og kan ikke tas opp igjen av Gjenopptakelseskommisjonen. Det paradoksale og tragiske i dette er at erstatningsdommen vil stå ved lag når gjerningsmannen blir tatt og dømt, sier faren.

Tilståelse avgjørende

En viktig årsak til at fetteren ble tiltalt i saken, var en tilståelse han kom med i avhør.

På pressekonferansen i dag peker Kripos på flere problemer med denne tilståelsen, og de anbefaler politiet at tilståelsen ikke legger føringer for etterforskningen i dag.

Blant annet hadde fetteren tiltang til så mye detaljer i saken, at han kunne gi en detaljert tilståelse også om han ikke var gjerningspersonen.

Det ble ikke gjort opptak av avhørene og avhørene ble heller ikke fortløpende nedtegnet.

- Dermed er det umulig å vite nøyaktig hvordan opplysningene kom fram i avhør. Det var blant annet avhør i tretten dager, før deler av det ble nedtegnet, sa politiadvokat Tone Aase i cold case-gruppa på pressekonferansen.

- Fetteren gjettet

Kripos er også kritiske til fremgangsmåten i avhørene.

Ut fra avhørers notatbok, kommer det fram at fetteren ved et par anledninger først ga feil framstilling av hva som skjedde, før han senere retter dette.

De viser til at fetteren etter å ha nektet lenge, ble bedt om å gi en hypotetisk beskrivelse av hvordan drapet kan ha skjedd.

- Etterpå sa politiet at det var han som var gjerningspersonen i historien. Fetteren gjettet på ulike alternativer og derigjennom fant han det hendelsesforløpet politiet mente var riktig, sa Tone Aase.

To spor preget etterforskningen

Ifølge Kripos ble etterforkningen i 95-98 preget av to hovedspor.

- Det var hårsporet i 16 måneder og sener fetteren til Birgitte Tengs. Begge disse sporene førte til at flere andre etterforskingsskritt ikke ble fulgt opp og vi mener at flere av disse bør følges opp i dag, saTorbjør Aasbø i Kripos på pressekonferansen.

Med hårsporet viser han til lange lyse hår, funnet i den drepte jentas hånd. En trodde først at håret tilhørte gjerningspersonen, men siden viste det seg at det stammet fra avdøde.

- Videre etterforskning vil bli ressurskrevende, men siden det gjenstår flere relevante undersøkelser, anbefaler vi fornyet innsats. Etter vårt syn har saken potensiale for å bli oppklart, avsluttet han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!