Faren til IS-bruden fra Alabama saksøker USA for å få henne hjem

- Når alt kommer til alt er hun en amerikansk borger. Om en amerikaner gjør en kriminell handling kan man ikke frata dem statsborgerskapet, sier advokaten hennes.

SYRIA: Da hun var 19 år, reiste Hoda Muthana til Syria. Nå bønnfaller hun om å få reise hjem til USA igjen. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Som 19-åring reiste Hoda Muthana fra familiens hjem i småbyen Hoover i Alabama for å slutte seg til IS i Syria.

Fem år og tre ektemenn seinere, sier hun nå at hun angrer på hva hun gjorde, samtidig som hun ber på sine knær om å få lov til å reise hjem til USA igjen.

- Da jeg reiste til Syria var jeg en naiv, sint og arrogant ung kvinne. Jeg trodde at jeg forsto min religiøse overbevisning, skriver hun i et håndskrevet brev som er gjengitt av CNN.

Hun skriver videre at i løpet av årene i Syria har hun sett og erfart forferdelige konsekvenser av krig. Å se mennesker hun var glad i dø foran henne, hvor annerledes samfunnet der var sammenlignet med USA var skremmende. Hun forsto at deres tro ikke var den samme som hennes.

Faren saksøker

Faren til Muthana saksøker nå Trump-administrasjonen i et forsøk på å få henne tilbake til USA. Ahmed Ali Muthana har sendt saken til den føderale domstolen i Washington. Han skriver at de ukonstitusjonelt fratar statsborgerskapet til Muthana og hennes sønn, og at myndighetene er forpliktet til å hjelpe amerikanske borgere hjem fra områder i væpnet i konflikt, skriver CBS News.

Muthana har tidligere drevet propaganda for IS. Hun oppfordret til terrorangrep i USA, med konkrete oppfordringer til massedrap. Nå er hun forberedt og villig til å overgi seg til enhver siktelse det amerikanske rettssystemet ser som nødvendig, har faren skrevet til myndighetene, ifølge CNN.

TERROR: I løpet av årene i Syria oppfordret Hoda Muthana gjentatte ganger oppfordret til drap og terror i USA og mot amerikanske statsborgere. Foto: Handout / AP
TERROR: I løpet av årene i Syria oppfordret Hoda Muthana gjentatte ganger oppfordret til drap og terror i USA og mot amerikanske statsborgere. Foto: Handout / AP Vis mer

Advokatene sier at hun erkjenner å ha «ødelagt» livet sitt, men hun vil ikke at det skal ødelegge livet til sønnen.

- Når alt kommer til alt er hun en amerikansk borger. Om en amerikaner gjør en kriminell handling kan man ikke frata dem statsborgerskapet, sa en advokatene hennes til CBS News.

Uenighet

Statssekretær Mike Pompeo sa i en offisiell uttalelse på onsdag at den unge kvinnen ikke er amerikansk borger og at de ikke vil tillate henne å komme tilbake.

Familien og advokatene sa at de ble fortalt at hun ikke er kvalifisert fordi faren hennes var diplomat i Jemen da hun ble født, ifølge CBS News.

I den amerikanske innvandrings- og nasjonalitetsloven står det at en person født i USA av en utenlandsk diplomat ikke er underlagt amerikansk lov og blir ikke automatisk betraktet som amerikansk statsborger ved fødselen.

Familien sier at dette ikke stemmer fordi faren sluttet som diplomat før datteren ble født i Hackensack, New Jersey. De sier også at hun hadde gyldig pass da hun dro fra USA i 2014.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer