Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Faren til pilot som holdes fanget av IS mener sønnen er «i trygge hender»

Møtte pressen i dag.

BLE TATT:  Al-Kaseasbeh ble tatt til fange av IS julaften, og skjebnene hans er uviss. Foto: AP Photo/Raqqa Media Center
BLE TATT: Al-Kaseasbeh ble tatt til fange av IS julaften, og skjebnene hans er uviss. Foto: AP Photo/Raqqa Media Center Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Faren til den jordanske F16-piloten som holdes fanget av Den islamske staten (IS) appellerte i dag til de militante islamistene om å behandle sønnen hans godt og med respekt.

Det skriver nyhetsbyrået AP.

Mu'ath al-Kaseasbeh ble tatt til fange av IS julaften etter at flyet han satt i krasjet like ved Raqqa i Syria, IS' selverklærte hovedstad.

Jordan er ett av totalt fire arabiske land som flyr over syrisk territorium, og al-Kaseasbehs fly gikk ned under luftangrep mot IS.

- I trygge hender Dette er den første utelandske militære piloten som det er blitt kjent at har havnet i IS' hender siden den USA-ledede koalisjonen startet sine angrep mot islamistene i september.

Safi Yousef al-Kaseasbeh, far til den 26-årige piloten, møtte pressen i sitt hjem i landsbyen Aii sentralt i Jordan i dag:

- Jeg føler meg trygg på at sønnen min er i trygge hender et sted der han blir respektert, sa al-Kaseasbeh, ifølge AP.

Om al-Kaseasbeh faktisk mener det eller om man må tolke utsagnet som kalkulert, vites ikke.

Al-Kaseasbeh sa videre:

MØTTE PRESSEN:  Safi Yousef al-Kaseasbeh, far til piloten som holdes fanget av IS, appelerte i dag til ekstremistene. Foto: REUTERS/Muhammad Hamed
MØTTE PRESSEN: Safi Yousef al-Kaseasbeh, far til piloten som holdes fanget av IS, appelerte i dag til ekstremistene. Foto: REUTERS/Muhammad Hamed Vis mer

- Jeg vil fortelle våre brødre i Den islamske staten at Mu'ath er er deres sønn på samme måte som han er min sønn. Jeg vil sende IS en beskjed i dag, på profet Muhammads bursdag, om at de behandler ham på en god måte, og som en gjest.

Den eldre Al-Kaseasbeh har også tidligere oppfordret jihadistgruppa om å behandle sønnen som «en gjest».

Uviss skjebne Den yngre Al-Kasasbeh dukket i romjula opp i Dabiq-bladet, et propagandamagasin for IS. Her ble han «intervjuet» og fotografert, og det hele ble avsluttet på følgende måte:

- Vet du hva Den islamske stat vil gjøre med deg?

- Ja... De vil drepe meg.

Siden har har ingen hørt fra ham, og sjebnen til al-Kasasbeh er uviss.

Intervjuet i Dabiq-bladet, hvis man kan kalle det for et intervju, utløste en heftig nettmobilisering blant IS-støttespillere. På Twitter tok en rekke IS-tilhengere tatt opp tråden etter at noen først lanserte et emneord som kan oversettes til å «foreslå hvordan vi kan drepe det jordanske pilotsvinet».